Fiets veilig door de Veilig op Weg-mok

Berkel en Rodenrijs - Veilig op Weg! Blijf uit de dode hoek® heeft de Veilig op Weg-mok geintroduceerd. De mok waar bewuste juffen en meesters voor de dag mee kunnen komen op hun school, toont illustraties geïnspireerd op de verkeerssituaties over de dode hoek bij grote voertuigen. Meester Aad-Jan van basisschool Het Baken uit Berkel en Rodenrijs had vrijdag 27 januari de primeur. Uit handen van lesgeefster Corina Hamer ontving hij de allereerste geïllustreerde mok.

Het is een gangbaar beeld, dagelijks lopen juffen en meesters met hun eigen mok naar het klaslokaal. Nog even snel thee of koffie meenemen naar de klas voordat de les begint. De mok gaat elke dag mee van het klaslokaal naar de lerarenkamer en weer terug naar het klaslokaal. Groot en klein ziet de hele dag de mok met de blijf uit de dode hoek-boodschap voorbij komen.
De Veilig op Weg-mok staat op het bureau van de juf en de meester óf ze lopen er mee rond. Hoe dan ook, de mok valt op. De kleuren zijn vrolijk, de boodschap is serieus, de visual is speels. Als de mok kon praten, dan vertelde hij over de dode hoek, grote voertuigen en andere gevaren voor fietsende kinderen. Nu laat de mok dit als stripverhaal zien.

Een mok als stripverhaal

Het is een bekend feit dat een afbeelding meer zegt dan duizend woorden. Omdat op elke mok een stripverhaal staat afgebeeld, maakt Veilig op Weg kinderen op een speelse manier bewust van de gevaren in het verkeer. Er zijn tien verschillende stripverhalen waaronder de twee vuistregels van Veilig op Weg.
Vuistregel 1: Blijf altijd rechts en ruim achter een vrachtwagen.
Vuistregel 2: Houd minimaal drie meter afstand van een groot voertuig.
“Ik vind het ontzettend leuk dat ik de Veilig op Weg mokken weg mag geven aan alle juffen en meesters van de kinderen die ik de Veilig op Weg verkeersles geef", zegt Corina, de vrachtwagenchauffeur en lesgever van de Veilig op Weg les. "De combinatie van mok en boodschap over de dode hoek bij grote voertuigen als stripverhaal vind ik top! Het valt op, kinderen en volwassenen worden nieuwsgierig en willen de strip bekijken. Daarmee zien ze gelijk de blijf uit de dode hoek-boodschap. Hoe gaaf is dat!”
Ook meester Aad-Jan de Heij van RKBS Het Baken vindt het een goed initiatief. "Iedereen loopt hier altijd met mokken rond. De meeste zijn saai. Deze is vrolijk, origineel en hij laat een belangrijke boodschap zien over de veiligheid in het verkeer voor jonge verkeersdeelnemers.”

De Veilig op Weg verkeersles wordt gegeven door verschillende lesgevers. Corina en Mark van TLN en Harry van PreZero. Zij gaan dagelijks op pad door heel Nederland om kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs bewust te maken over de gevaren van grote voertuigen in het verkeer. Elke dag fietsen duizenden kinderen naar school. Om veilig op de weg te zijn is het belangrijk dat ze weten welke gevaren er in het verkeer zijn. De dode hoek les van Veilig op Weg is een verkeersles die kinderen veilig en zelfstandig in het verkeer leert fietsen door ze onder andere bewust te maken van de dode hoek bij grote voertuigen. Veilig op Weg! Blijf uit de dode hoek® is een initiatief van Transport en Logistiek Nederland (TLN) in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland (VVN).