Ambtelijke formatie

Niet alleen inwoners spreken vaak veel verschillende contactpersonen waarmee ze bij de gemeente te maken hebben, ook het college zelf verwijst met regelmaat naar het tekort aan personeel dat er oorzaak van is dat wettelijke taken en lokale bestuurlijke ambities niet altijd adequaat, soms vertraagd of vaak door tijdelijk extern ingehuurd personeel uitgevoerd moeten worden.

Eind november 2022 stuurde het college nog een formatieoverzicht naar de gemeenteraad. Daaruit blijkt dat de formatie die financieel begroot en goedgekeurd is per 1 oktober jl. 478,3 fte zou kunnen zijn. Er is echter sprake van een forse vacatureruimte, namelijk 88,2 fte. Dat wordt vooral toegeschreven aan krapte op de arbeidsmarkt. Het aantal vacatures was 18%, vergelijkbaar met het landelijk gemiddelde van 17%.
De gemeente vult zo nodig vacatures door externe inhuur, onder andere door de inzet van uitzendkrachten, ZZP'ers of middels detacheringsovereenkomsten. Het kan gaan om tijdelijke vervanging of inhuur van specialistische vakkennis die ontbreekt in de organisatie.
In gemeenten met vergelijkbare omvang lag die inhuur in 2021 rond de 17%. In Lansingerland lag dit percentage op ruim 27%. Per 1 oktober 2022 bedroeg het aantal ingehuurde medewerkers 108 fte, dus hoger dan de vacatureruimte van 88,2 fte. Daaruit kan geconcludeerd worden dat er feitelijk bij de uitvoering van taken geen onderbezetting zou moeten zijn.
Uit de tabel die bij de brief is gevoegd blijkt hoe de formatie daadwerkelijk ingevuld wordt. Bij directie, griffie en concernstaf is slechts 0,3 fte van 11,2 fte vacant. Binnen Domein Samenleving (maatschappelijke opgaven, ondersteuning jeugd, participatie, service & contact) is 22,3 fte van de 170,0 fte vacant. Hier wordt 28,9 fte ingehuurd. Bij Domein Ruimte en Economie (strategie, gebiedsopgaven, exploitatie, projecten, omgevingsrecht, beheer) is 45,6 fte vacant bij een formatie van 192,0 fte. Hier wordt 55,9 fte ingehuurd. Tot slot heeft Domein Bedrijfsvoering een formatie van 105,1 fte. Hier is 20,1 fte vacant en wordt 22,8 fte volgens de statistieken per 1 oktober 2022 ingehuurd.