Rotary LEGO-actie: € 800 voor Dokhavenproject OBS De Klipper

Jong en oud, bouwen met antiek steentje is weer hip

Berkel en Rodenrijs - Bouwen met Legostenen is weer hip. Niet alleen bij kinderen. Ook hun ouders en opa´s en oma´s hebben de liefde voor het speelmateriaal uit hun jeugd hervonden. Dat bleek wel uit het grote aantal van 36 deelnemers aan Rotary Bouwt. Van hen hadden er negen de status van papa, mama en opa. Verdeeld over achttien duo´s lieten zij woensdag 25 januari in het gebouw van OBS De Klipper hun fantasie los op een Legobouwwerk dat als thema Vakantie had.

Arie van Driel

De eerste editie van de Rotary LEGO-actie kende een goede-doelen-insteek. En bracht 800 euro op voor het project Dokhaven van ´gastvrouw´ De Klipper. Ton Hermes (Rotaryclub Lansingerland): “Wij vinden het als club leuk om mooie activiteiten te organiseren waarmee we geld inzamelen voor een goed doel. Het project Dokhaven, waar we dat vandaag voor doen, is er daar een mooi voorbeeld van."
Het project bestaat uit twee groepen scholieren (Dokhaven 9 en Dokhaven 10). Dokhaven 9 is bedoeld voor leerlingen die cognitief getalenteerd zijn. In Dokhaven 10 zitten praktisch getalenteerde kinderen die vanwege hun gedrag of leerprestaties in de regel negatief in de belangstelling komen te staan.

Rotarysteentjes

Na afloop kozen ervaren Legobouwer Alex en schooldirecteur Alwin de drie prijswinnende bouwwerken; wat een allesbehalve makkelijke opgave bleek. De Kidsprijs was voor Lukas en Olaf. Terwijl Peter en Kees de categorie volwassene-kind wonnen. De prijs voor het op de meest originele manier verwerken van twee Rotarysteentjes in het bouwwerk, ging naar vader Vincent en zoon Toon.
Zo´n drie uur eerder had wethouder Titia Cnossen met het leeg kieperen van een grote bak vol met Legosteentjes in variërende soorten, maten en kleuren, het startsein voor de bouw gegeven. "In Lansingerland wordt veel gebouwd. Daarom past Rotary Bouwt goed bij de gemeente."
Relateert de kerstvakantie toch vooral aan de wintersport, de deelnemende duo´s kozen er unaniem voor om een fragment uit hun zomervakanties ´na te bouwen´. Dat resulteerde in een gros aan gele stranden en blauwe zeeën. Met als gevolg dat de blauwe stenen al snel niet meer voorhanden waren.

Texel

Vader Jasper en moeder Joke en hun dochters Roos en Pien hadden tijdens hun creatieve gezinsuitje gekozen voor Texel. Al ging Pien aanvankelijk voor een helikopter. Joke: "Texel is onze favoriete vakantiebestemming. Als gezin zijn we al heel vaak op het eiland geweest." Het uiteindelijk resultaat: Texel vanuit de lucht gezien, compleet met onder meer de vuurtoren en veerpont.
Moeder Eveline en zoon Sebastian waren een van de weinige deelnemers die niet voor zee en strand én een vuurtoren hadden gekozen. De hobby van Sebastian is de watermolen. Die werd dan ook op schaal nagebouwd. Sebastian: "Geen idee wat, maar later wil ik iets gaan doen in de waterbouw." Thuis heeft hij kasten vol dozen met (technische) Legostenen. Net als zijn ouders, trouwens. Die ontdekten midden jaren tachtig van de vorige eeuw dé steen. En zijn die altijd blijven koesteren.

Zonnebrandcrème

Voor Vincent en Toon was het creëren van de tube zonnebrandcrème nog wel een dingetje. ´Het scharniertje en het dopje, hoe doen we dat?´ Hun combinatie van fantasie en creativiteit resulteerde uiteindelijk in de ultieme oplossing. De originele manier waarop zij de beide Rotary steentjes een plekje gaven, maakte hun geslaagde missie vervolgens af.