Vorige week heb ik onderstaande brief aan de gemeente Lansingerland gezonden.

Vorige week ontvingen inwoners van de gemeente Lansingerland informatie over het nieuwe afvalbeleid: 'SAMEN.EERLIJK.SCHEIDEN". Graag plaats ik enige kanttekeningen bij deze informatie.
In Uw brief schrijft u dat gestart is met een nieuw systeem: “Hoe beter u afval scheidt, hoe minder u betaalt”.
Hebben ambtenaren, college, gemeenteraad en wethouder Duurzaamheid en Afval zich gerealiseerd wat dat betekent voor de ouderen?
Wij wonen in een appartementencomplex waar we oude kranten/papier/karton en lege flessen naar het milieuparkje brengen. Ook het PMD afval brengen we regelmatig weg, dat zijn geen zware zakken. Restafval leverden we vaak in om deze zakken niet te zwaar te maken. We kunnen in het nieuwe systeem restafvalzakken aanbieden voor € 1,68 per keer. Als het lukt om restafval te beperken tot 2 x per maand bedragen de kosten dus € 43,78 + vaste bedrag van € 226,21 per jaar, totaal € 269,99.
We brachten het restafval juist regelmatig weg, omdat je veel minder ruimte hebt om “een eigen milieuparkje” in je appartement te realiseren.
Dat je met het nieuwe systeem veel minder gaat betalen is maar de vraag. Het zal blijken in februari 2024.
Bij het milieuparkje Zilvergracht in Berkel en Rodenrijs (Gouden Hart) is het nu een grote bende (container waar je o.a. GFT en etensresten kunt inleveren). Maak je klep van de container open dan tref je een niet al te frisse ruimte aan. Worden die niet regelmatig schoongemaakt?
Vorige week waren er kerstbomen neergesmeten. Omdat de container voor flessen al een week buiten gebruik is gesteld, worden er nu lege flessen en vuilniszakken neergezet. Afvalcontainer voor PMD is moeilijk bereikbaar, flessen kun je helemaal niet inleveren.
Het blijkt uit krantenberichten dat verschillende gemeenten hun contract met Diftar hebben opgezegd. Blijkbaar gaat het niet goed met het ontwikkelde systeem waar onze gemeente nu voor heeft gekozen.
Met vriendelijke groeten,

Karin Brandsen
Berkel en Rodenrijs