Het commentaar van Annette Docter in de Heraut van woensdag 18 januari 2023 is mij op het lijf geschreven.
Hoe vaak ik niet op een totaal onverlichte weg, in de stromende regen, bijna op een stel jongelui ben gereden, die met z’n tweeën maar net zo makkelijk met z’n drieën, naast elkaar aan het fietsten, zonder enige verlichting op de fiets in zo’n donker mogelijke kleding, zich niets aantrekkend van het overige verkeer, waarschijnlijk ervan uitgaande dat de automobilist(e) hem of hen wel in de smiezen heeft. Zij maken zich geen zorgen dat de automobilist(e) een bijna hartaanval oploopt wanneer de donkere fietsers plotseling in zijn lichtbundel verschijnen!
De politie is tegenwoordig iets versterkt met Boa’s, maar het controleren van grote groepen fietsers, inclusief hun fietsen, net zoals bij automobilisten is er tegenwoordig niet meer bij, net zoals Annette noemt de snelle fietser, die voorrang heeft, die neemt het!
Beste fietser, je kan dan voorrang hebben bedenk eens goed, stel je hebt voorrang en je neemt in de stromende regen, een rotonde, je gelijk, een klap en in ineens wordt het donker…! Gelukkig had je voorrang...!
Ik hoop dat dit je in het vervolg een beetje aan het denken zet!

Kor Wieske
Berkel en Rodenrijs