Je schrikt als je hoort dat aanhangers van de niet tot president van Braziliƫ verkozen Jair Bolsonaro de parlementsgebouwen van het land hebben bestormd en binnendrongen. Wanneer hebben we dat eerder gehoord. Je verlies niet nemen, je aanhangers opjutten en dan de gewone man de ijzers uit het vuur laten halen. Met alle gevolgen van dien.
De democratie lijkt te wankelen als je dit soort berichten hoort. Ook dichterbij huis horen we geluiden over het afzetten van de democratisch verkozen regering en het plegen van een aanval op het parlement. Zoals begin december in Duitsland waar een gewelddadige staatsgreep voorkomen werd.
In plaats van opbouwend in je eigen land actief te zijn is het doel je land naar de vernieling te helpen. De democratie af te breken en een machtskoepel te creƫren waarvan jij denkt dat die de beste is. Ja, voor jezelf en de mensen met hetzelfde gedachtegoed misschien...
Ook wij leven in een democratie. Het is terecht dat wij - en daarmee ook de overheid - kritisch naar de invulling van onze democratie en manier van handelen blijven kijken, want uiteraard zijn er altijd verbeterpunten op te noemen. Door op democratische wijze verkiezingen te houden en de uitslag ervan te respecteren is daar ook ruimte voor.
Democratie is de basis van ons land. We zullen er echter wel voor moeten blijven vechten. Achteroverleunen is geen optie.

Annette Docter