Je hoorde er iedereen over. Wat was het glad!
De een geniet van de winter, de ander gruwt ervan. Vooral ook omdat de energiekosten de pan uit rijzen, is het opstoken van de kachel niet meer voor iedereen vanzelfsprekend. Gelukkig was het voor veel mensen genieten op het ijs, wat een verrassing. Sleetjes en schaatsen werden van zolder gehaald en er was weinig voor nodig om met elkaar veel plezier te hebben.
Helaas waren er ook veel valpartijen te betreuren, niet alleen op het ijs. In winkelcentra, op trottoirs en in achtertuinen. Het was op sommige plekken spiegelglad. Vooral op delen van de straat of trottoir waar de zon niet bij kon komen.
Niet alleen voor ouderen zijn dergelijke gladde omstandigheden gevaarlijk. Ook voor mensen die niet thuis kĂșnnen blijven omdat ze nu eenmaal aan het werk moeten of bijvoorbeeld maaltijden bij ouderen bezorgen, leverden de gladde omstandigheden veel overlast op.
De gemeente heeft routes waar gestrooid moet worden, maar de wijken en trottoirs vallen daar niet onder. Vooral bij langdurige en hardnekkige gladheid zou daar wellicht van afgeweken kunnen worden door overdag locaties waar veel (oudere) mensen komen ijsvrij te maken. Iemand opperde het idee om in de wijken bakken met strooizout te plaatsen, zodat bewoners daar terecht kunnen voor het strooien in eigen omgeving. Zoiets als het zwerfvuil opruimen in je eigen straat. Met elkaar de handen uit de mouwen steken. Maar dan moet er inderdaad wel strooizout voor handen zijn. Wie begin december geen strooizout bij de gemeente heeft opgehaald kon ook niet bij de bouwmarkt terecht, uitverkocht.
Voorlopig dooit het weer, maar dit korte wintertje is weer een les voor de volgende vorstperiode.

Annette Docter