Hervormde Kerk start met Weggeefkast

Bleiswijk - Op het kerkplein van de Dorpskerk in de Kerkstraat staat sinds kort een houten kastje. Deze zogenaamde 'Weggeefkast' is daar geplaatst door de diaconieën van de beide wijkgemeenten van de Hervormde Kerk, de Dorpskerk en Het Anker.

Marianne Karsemeijer

Het is een feit dat veel mensen in Nederland het financieel moeilijk hebben. Helaas geldt dit ook voor mensen in Bleiswijk. Mensen die volgens de officiële gemeentelijke instanties niet in aanmerking komen voor hulp zoals de Voedselbank, maar die toch moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Leo Krijgsman, lid van de diaconie van de Dorpskerk, vertelt dat er binnen de Kerkenraad over gesproken is op welke manier de kerk hier iets in kan betekenen. Naast andere initiatieven werd ook het idee van een weggeefkast geopperd.
Het idee hierachter is dat mensen die iets kunnen missen dit in deze kast kunnen plaatsen, daarbij moet u denken aan hygiëneproducten, verzorgingsartikelen, conserven en andere houdbare levensmiddelen (maar geen alcoholische dranken, en geen aangebroken verpakkingen) en eventueel tweedehands kleding. Deze producten kunnen er gratis uit worden gehaald door mensen, die het financieel moeilijk hebben.

Gezamenlijk

Wim van den Berg van de Anthuriumweg hoorde dat de kerk op zoek was naar een geschikt kastje. En hij wist dat zijn buurman, Steven Zonneveld zo'n weggeefkast had gemaakt, maar de locatie aan de Anthuriumweg bleek niet zo goed te werken. "De diaconie van Het Anker had ook plannen voor een weggeefkastje," zegt Leo. "De koppeling was snel gemaakt en de kast staat nu sinds zaterdag 19 november op het kerkplein. We hopen dat dit initiatief een succes zal worden. We vertrouwen erop dat de kast niet vernield zal worden en dat alleen mensen die het nodig hebben de producten uit de kast halen. De kast staat op een goed zichtbare plaats, alle omwonenden zijn op de hoogte gebracht van het initiatief en iedereen was erg enthousiast. Dus iedereen die het kan gebruiken, schroom niet om iets uit de kast mee te nemen."