We zagen afgelopen weekend honderden zich voetbalsupporters noemende aanhangers van het Marokkaanse voetbalteam de straat op gaan om in plaats van groot feest te vieren politiemensen te bekogelen en spullen van anderen te slopen. Marokko had van Belgiƫ gewonnen en dat ging na afloop gepaard met ongeregeldheden in verschillende steden in ons land. Waarom, vraag je je af. Vier feest, wees blij!
Ik blijf me er over verbazen waarom mensen overgaan tot het slopen van spullen van anderen. Zondag zagen we in onze wijk opeens een paal met een verkeersbord omver liggen. Wie heeft dat gedaan? En waarom?
Wat gaat er in je om als je doelbewust iets kapot maakt. Ontevredenheid, boosheid, agressiviteit, of wil je stoer doen tegenover anderen in je groep? Het zal voor ieder persoon of situatie anders zijn. De volgende vraag is dan 'wat doen we eraan?'.
Vanochtend was het gedrag van de Marokkaanse supporters volop in het nieuws. De reacties waren heel divers. De een zocht de schuld bij de ouders van deze jongeren. De ander stelde dat het onjuist was te spreken over Marokkanen, want het gaat om in Nederland geboren jongeren dus zijn het gewoon Nederlanders. En weer een ander vroeg zich af wie er nog agent wil worden. Om dit soort straatgevechten te houden?
De maatschappij zit ingewikkeld in elkaar. De oorzaak van overlast of sloopgedrag is niet altijd te achterhalen. Je kunt niet alles schuiven op iemands achtergrond of de buurt waarin de overlastgever woont. Waarom gaat de een wel en de ander niet die grens over. Hoe komt het dat iemand een bepaalde keuze maakt en een leeftijdsgenoot juist weer een ander pad inslaat.
Van belang is dat er aandacht is voor het welzijn van kinderen en jongeren. Het sluiten van jeugdvoorzieningen en buurthuizen alsmede de lange wachtlijsten in de jeugdzorg dragen daar niet aan bij. Kleinschalige projecten in wijken waar mensen met verschillende achtergronden aan meewerken moeten blijven bestaan, zodat er van jongs af aan aandacht en zorg is voor kinderen en hun omgeving. Of alle problemen hiermee verholpen zijn, nee. Maar de oplossing op het bordje van onderwijs of politie leggen is niet voldoende, er is meer nodig!

Annette Docter