Toch geld voor menstruatiearmoede

Lansingerland – Tijdens de raadsvergadering van 24 november jl. diende Marko Ruijtenberg (GroenLinks) - heel ongebruikelijk - zijn motie in voor de bestrijding van menstruatiearmoede, maar ditmaal met succes. De gehele raad ging akkoord om dit voortaan als onderdeel van het pakket Armoedebestrijding te laten zijn.

Door Freek J. Zijlstra

Tijdens de behandeling van de begroting voor 2023 op 3 november jl. diende Marko Ruijtenberg (GroenLinks) een amendement in waarin hij aandacht vroeg voor de bestrijding van ‘menstruatiearmoede’. Cijfers wijzen uit dat één op de tien meisjes en vrouwen in Nederland die rond de armoedegrens leven soms geen geld hebben voor het kopen van maandelijkse menstruatieproducten. Volgens Ruijtenberg kan dat niet alleen tot schaamte leiden, maar ook tot gevolg hebben dat men niet meer aan sociale activiteiten kan deelnemen. Tijdens de begroting vroeg Ruijtenberg om € 20.000, maar toen kreeg hij voor zijn motie geen steun van Leefbaar 3B, het CDA en de VVD, waardoor de motie werd verworpen.
Marko Ruijtenberg diende tijdens de vergadering van 14 november nu een ‘motie vreemd aan de orde’ in met feitelijk dezelfde strekking. Alleen heeft hij nu voorgesteld de aanpak van menstruatiearmoede onderdeel van het programma Armoedebestrijding van de Gemeente Lansingerland te laten zijn.
In de toelichting schrijft Ruijtenberg dat er in 2023 naar schatting minstens 170 formele schuldhulptrajecten zullen zijn. Bovendien, ervan uitgaande dat 4% van de huishoudens schulden maakt, zouden dat 1000 huishoudens zijn waarvan slechts een klein gedeelte zich vanwege schaamte meldt. Dus bestaat de kans dat minstens 2.500 personen geconfronteerd worden met armoede. De motie verzoekt het college derhalve zo nodig onderzoek naar menstruatiearmoede te laten uitvoeren en daarin lokale maatschappelijke organisaties en scholen te betrekken. Gezien de huidige leefomstandigheden verzoekt Ruijtenberg aanpak van genoemde menstruatiearmoede nog dit kalenderjaar.

Burgemeester Pieter van de Stadt geeft aan dat het eigenlijk niet de bedoeling is eenzelfde verzoek binnen korte termijn in een iets andere formulering weer in te dienen, maar begrijpt de redenen.
Paul Lieverse (ChristenUnie): “Je kunt je het misschien niet voorstellen dat vrouwen geen noodzakelijke menstruatieproducten kunnen kopen. Het is belangrijk dat meisjes en vrouwen mee kunnen doen in de samenleving.” Matthijs Machielse (VVD) : “Het is vreselijk dat dit voorkomt. Goed dat dit onderdeel van het armoedebeleid wordt.” Leon Erwich (Leefbaar 3B): “Onderzoek lijkt me niet meer nodig. Het moet gewoon beleid worden,” en ook Jan-Willem van den Beukel zegt nu: “Het hoort onderdeel van het armoedebeleid te zijn.”
Wethouder Leon Hoek: “Het behoort nu inderdaad niet tot het armoedepakket. We gaan geen onderzoek doen. Er is nu eenmalig € 12.000 nodig en daarna jaarlijks € 20.000. We denken dat er 7-10 uitgiftepunten nodig zijn. Laten we over een jaar bezien hoe het gelopen is. In de tussentijd kijk ik hoe we dit gaan financieren.”