Het blijft wachten op flexwoningen voor arbeidsmigranten

Gemeenteraad stemt in met bestemmingsplan Hoefweg 184-186

Lansingerland – De gemeenteraad heeft tijdens de vergadering van donderdag 24 november jl. het bestemmingsplan voor de bouw van een loods en kantoorgebouw aan de Hoefweg 184-186 vastgesteld. Als gevolg van een uitvoerig rapport van de Rekenkamer wordt op papier verder gewerkt aan geschikte locaties voor de huisvesting van arbeidsmigranten. De raad zette wethouder Michiel Muis onder druk om met resultaten te komen.

Freek J. Zijlstra

Tijdens deze vergadering waren 7 van de 33 raadsleden afwezig. De relatief lage opkomst had geen effect op de besluitvorming. Bijna alle stemrondes over amendementen, moties en raadsvoorstellen werden met algemene stemmen aangenomen.

Bestemmingsplan Hoefweg 184-186

Commissie Ruimte sprak op 4 oktober jl. een eerste keer over het collegevoorstel voor de bebouwing van dit perceel met een loods en kantoorgebouw. Wat aanvankelijk een hamerstuk leek, veranderde na de inspraak van de naaste buren de kijk van de commissieleden op de gang van zaken. Bijna alle woordvoerders gingen ter plaatse poolshoogte nemen, waarna wijziging van het bestemmingsplan weer ter tafel kwam in de commissievergadering van 9 november jl. Ook toen probeerden de heer en mevrouw Van den Haak de commissieleden op andere gedachten te brengen. Het resulteerde in de aankondiging van een aantal amendementen op het raadsvoorstel, waardoor het bestemmingsplan Hoefweg 184-186 ter bespreking en besluitvorming in de raadsvergadering ter tafel lag.

Ook nu maakten de heer en mevrouw Van den Haak gebruik van hun spreekrecht, evenals hun buurman aan de andere zijde die de familie zijn adhesie wilde betuigen. Het was een herhaling van argumenten en klachten: De naburige bebouwing wordt hoger dan hun historische boerderij, de besluitvorming staat al vast en het is praten tegen een muur van onwil. Waarom worden de loods en het kantoorgebouw achter elkaar en niet naast elkaar geplaatst en is er zoveel ruimte nodig voor een bedrijf met slechts 5 werknemers en een wagenpark van 24 vrachtwagens? Buurman Visser noemde het een stedenbouwkundige misser en vindt dat er op een andere en creatievere manier gebouwd moet worden.
Architect Jan Houweling sprak namens de initiatiefnemer over de bouwplannen. Volgens hem staan gebouwen in het ‘historische lint’ traditioneel haaks op de doorgaande weg. Het worden gebouwen van hoogwaardige kwaliteit die een mooie en passende uitstraling hebben en aansluiten bij de ambities van de gemeente om dit terrein op een hoger niveau te brengen. Er zijn vele vormen van overleg geweest met tal van deskundigen uit economische en maatschappelijke organisaties om op een verantwoorde manier tot dit bouwplan te komen. De ruimte is nodig om het familiebedrijf gestaag te laten groeien.

Burgemeester Pieter van de Stad wees de raad er aan het begin van de besluitvorming op dat er tweemaal een zeer uitvoerige bespreking heeft plaatsgevonden en alleen omwille van het indienen van een amendement of motie sprake van het uitwisseling van argumenten kan zijn. Charles van Harn (CDA) ziet echter door de beantwoording van zijn schriftelijke technische vragen af van het indienen van een amendement om geen ophoging van het bouwvlak te realiseren. Ook Bianca Boonstra (WIJ Lansingerland) is tevredengesteld over aanpassing van de aanpandige kleurvlakken en dient geen amendement in. Ivo de Graaf (VVD) herhaalt ook nu dat dit soort bebouwingen helaas altijd effect hebben op het woongenot van omwonenden. Maar het is aan de raad of het proces in formele zin zorgvuldig gevolgd is. Wel pleit hij er voor om omwonenden altijd zo vroeg mogelijk te betrekken, wat in dit geval niet lijkt te zijn gebeurd. Machiel Crielaard (Leefbaar 3B) stelt vast dat het voorliggende bouwplan een kwalitatieve impuls geeft, helaas zonder instemming van omwonenden. Hoewel het doorlopen participatietraject in orde lijkt te zijn, voelt de uitkomst wrang. Petra Verhoef (PvdA) constateert dat het verlies aan de kant van familie Van den Haak ligt en begrijpt nog steeds niet waarom een andere positionering van te grote panden onmogelijk is.
Marko Ruijtenberg (GroenLinks) verzoekt het college middels een motie om voor de bouw zoveel als mogelijk is gebruik te maken van bio-based materialen om daarmee het gebouw CO2-neutraal of zelfs Co2-positief te maken. Andere fracties en met name Ineke den Heijer (D66) zijn van mening dat altijd voor de meest duurzame mogelijkheid van bebouwing gekozen moet worden.
Wethouder Titia Cnossen bevestigt wéér dat er duurzaam gebouwd gaat worden conform de huidige richtlijnen van de gemeenteraad. Over het participatietraject zegt ze: “We hopen dat mensen er met elkaar uitkomen in een participatietraject. De beleving van betrokkenen is helaas anders.”
Door de bevestiging van de wethouder over duurzaam bouwen trok Marko Ruijtenberg zijn motie in, waarna de burgemeester constateerde dat achteraf bezien behandeling van dit bestemmingsplan in de raad feitelijk overbodig was. Hoewel het bestemmingsplan drie keer uitvoerig is besproken (inclusief alle bijgaande stukken en de raadsinformatiebrief) werd het - ongewijzigd - aangenomen. Petra Verhoef en Marko Ruijtenberg stemden tegen.
Er kan zeker niet gezegd worden dat de raad in deze kwestie lichtvaardig of onzorgvuldig heeft gehandeld, integendeel. Toch verlieten omwonenden teleurgesteld en luid protesterend de raadzaal.

Arbeidsmigranten

De Rekenkamer Lansingerland heeft in een lijvig rapport getiteld Bouwen in Beweging onderzoek gedaan naar het woonbeleid in Lansingerland. Op basis daarvan zijn vier aanbevelingen gedaan waarvan het college heeft gezegd die ter harte te zullen nemen.
De Rekenkamer beveelt evaluatie van het toetsingskader voor de huisvesting van arbeidsmigranten (‘flexwerkers’) aan. In een motie stelt Jan Pieter Blonk (Leefbaar 3B) dat zo snel mogelijk huisvesting voor arbeidsmigranten gerealiseerd moet worden. In de beleidsnota van 2019 werd immers al aangegeven dat er een grote behoefte is aan huisvestingsplekken voor arbeidsmigranten. Twee marktpartijen hebben zelfs al lang geleden initiatieven neergelegd voor de bouw van flexwoningen voor arbeidsmigranten. Zij willen ook de financiering en exploitatie op zich nemen. Hoewel er grond beschikbaar is en er al acht keer een toetsingsprocedure doorlopen is, heeft dit nog steeds niet tot een vergunning geleid. Deugt het huidige toetsingskader dan wel, vraagt Leefbaar 3B zich af.
Daarom verzoekt de fractie het college binnen vier maanden een zo mogelijk aangepast toetsingskader Huisvesting Flexwerkers Lansingerland ter vaststelling aan de raad voor te leggen. Leefbaar 3B krijgt royaal bijval. Ivo de Graaf: “De harde conclusies in het Rekenkamerrapport nodigen uit om er snel werk van te maken!” Jan Jumelet (WIJ Lansingerland): “De huisvesting van arbeidsmigranten loopt niet spaak, integendeel, het is nog helemaal niet van de grond gekomen!” Charles van Harn: “Ondanks stapels papierwerk is er nog steeds niets concreets gerealiseerd, terwijl de behoefte aan woonruimte voor arbeidsmigranten blijft groeien!”

De Rekenkamer schrijft in het rapport: ‘In de beleidsnota Huisvesting Arbeidsmigranten die de gemeente daarop heeft gemaakt, schat zij dat er nog ongeveer 700 tot 1.450 extra huisvestingsplaatsen (“bedden”) nodig zijn. De gemeente heeft tijdens de uitvoeringsperiode – en ook daarna – geen vergunningen verleend voor nieuwbouw huisvestingscomplexen.’
Wethouder Michiel Muis ziet de motie van Leefbaar 3B als een aanmoediging door te gaan op de ingeslagen weg. Hij geeft echter als ‘winstwaarschuwing’ af dat herziening van de toetsingscriteria er niet toe zal leiden dat er sneller capaciteit gerealiseerd zal worden. “Er zitten meerdere kansrijke initiatieven in de pijplijn die verder te ontwikkelen zijn.” Hij stelt voor binnenkort als tussentijdse evaluatie een vertrouwelijk overleg met de raad te hebben om wensen en bedenkingen te inventariseren en daarna zo nodig het toetsingskader aan te passen. Wethouder Muis gaat uit van een viertal locaties met plaats voor 300 personen.
Het raadsvoorstel aan de slag te gaan met de aanbevelingen van het Rekenkamerrapport wordt unaniem aangenomen, evenals de motie.