Beginnend met een brief van de gemeente, dat ik moet langs komen in verband met rechtmatigheid van mijn bijstandsuitkering. Ik ga op pad met een mapje vol bankafschriften verder niet wetend wat er gaat gebeuren. Het eerste contact voelde al direct niet prettig. Ik ga heel erg af op een eerste gevoel bij een persoon, een bepaalde blik, een opmerking, bepaalde energie... noem mij een tikkeltje gevoelig en zweverig, maar op dat moment weet ik wat voor persoon ik voor mij heb.
Dan wordt er uitgelegd dat er een anonieme fraudemelding is gedaan en of ik even mijn gehele leven wil blootleggen. Pardon: fraude??? Daarna komen FBI taferelen naar boven, schaduwen, opnames vanuit hun auto, achtervolgingen. Overal waar ik met mijn gezin kom, wordt blootgelegd: wat heb je daar gedaan, wat heb je daar gekocht, wat heb je daar gegeten, hoe heb je dat betaald? Continu werd er druk uitgevoerd en werd er blijvend herhaald wat ik te zoeken had in Friesland. Friesland? Ik kom nooit in Noord-Holland... laat staat Friesland. En waarom wordt de auto van de vader van mijn kinderen niet voor de deur gezet? Uhh, omdat het daar meestal vol staat wellicht en hij er geen waarde aan hecht dat zijn auto precies voor mijn deur moet staan... is dat verdacht? Er wordt gedaan alsof ik de grootste crimineel ben van Lansingerland.
Ik heb nooit schulden gehad en kan goed budgetteren, maar dat is onmogelijk wordt er dan gezegd. Iemand met een bijstandsuitkering heeft altijd schulden, zo wordt mij dan verteld. Jij kan onmogelijk met zo'n inkomen geen schulden hebben... of ligt er soms cash in huis? Ik blijf herhalen, nee, niet iedereen heeft schulden mevrouw, jullie denken wellicht heel erg in hokjes? Als het onplezierige gesprek is afgelopen, vraag ik hoe nu verder?
Ik weet zelf heel goed dat ik geen fraude pleeg en ben blij als dit achter de rug is. Ik krijg als antwoord dat het wel goed zit en het onderzoek wordt afgerond. Is het daarmee afgelopen? Ik ben nooit achterdochtig, maar nu wel en voortaan kijk ik wel twee keer over mijn schouder. En die dame op het schoolplein, die heb ik nooit eerder gezien... zou het...?
PS: diegene die deze onterechte melding heeft gedaan kom ik vanzelf wel in mijn web tegen.

Een inwoner van Lansingerland