CDA: red Koningsdag Bergschenhoek!

Lansingerland - CDA-fractievoorzitter Jan-Willem van den Beukel en CDA-duoraadslid Wouter de Ruiter willen opheldering van het college over de doorgang van Koningsdag volgend jaar in Bergschenhoek. Net nu het centrum daar flink is opgeknapt lijkt het er op dat de Stichting Nationale Feestdagen Bergschenhoek (SNF) die het feest jaarlijks organiseert, de stekker eruit heeft getrokken vanwege onder meer de toenemende regeltjes en eisen die de gemeente oplegt.

Van den Beukel noemt vooral de redenen die de stichting SNF opgeeft zorgelijk. “Zij zeggen dat dat de verscherpte regels en eisen voor het organiseren van een evenement ze in de weg zit. Wij willen van het college dan ook weten of dit klopt en zo ja, wat zij er aan gaan doen om die regeldruk te verminderen?” Een andere reden is het tekort aan vrijwilligers. “Via diverse kanalen zouden vrijwilligers alsnog kunnen worden opgeroepen om zich te melden bij bijvoorbeeld het Vrijwilligers Informatiepunt of wellicht via de winkeliersvereniging, zodat er alsnog een maatschappelijk initiatief ontstaat dat de organisatie op zich neemt. Wij als partij willen graag met anderen ook een steentje bijdragen.”
De Ruiter, zelf inwoner van Bergschenhoek, kan zich een Koningsdag zonder festiviteiten in zijn dorp nauwelijks voorstellen. “Koningsdag is elk jaar weer een groot feest. Voor kinderen die op een kleedje spullen verkopen en verenigingen die geld op halen voor het goede doel. Zelf heb ik het ook allemaal gedaan als kind. De gezelligheid die komt met het vieren van de verjaardag van onze koning geeft een gevoel van saamhorigheid en woonplezier in Bergschenhoek. Dat willen we behouden en doorontwikkelen, zoals Koningsdag zich steeds ontwikkelt.”
Het CDA Lansingerland heeft daarom schriftelijke vragen ingediend bij het college. Van den Beukel: “Wij zijn ervan overtuigd dat met de nodige inzet en creativiteit Koningsdag in Bergschenhoek, wellicht op een andere manier en schaal, in Bergschenhoek ook in 2023 kan doorzetten.”