Dankzij enthousiaste bewoners en 25.000 lichtjes

Tjeerd Kuipersstraat omgetoverd tot een waar kerstparadijs

Bergschenhoek - Initiatiefnemer Kris van den Wijngaart heeft samen met buurtbewoners 25.000 lichtjes opgehangen in de Tjeerd de Kuipersstraat. De buurt is veranderd in een waar kerstparadijs.

Thijme van der Burg

Op een regenachtige avond staan twintig buurtbewoners opgesteld voor het huis van Kris van den Wijngaart om een foto te maken met hun door kerstlichtjes verlichte straat op de achtergrond.
De buurtbewoners zijn bij elkaar gekomen om Kris te bedanken voor zijn actieve deelname in de buurt. Hij organiseert regelmatig ludieke activiteiten voor de buurt, zoals een kerstborrel. Dit jaar wil hij misschien een kerstbarbecue organiseren.
"Dat dorpse, dat je normaal gesproken vooral in arbeidswijken ziet, heb je hier ook", vertelt Kris. Nadat de foto is gemaakt praten de buurtbewoners uitvoerig over hoe leuk het wel niet is om de lichtjes op te hangen. Een team vrijwilligers hangt alle lichtjes op, terwijl de andere buurtbewoners 'geestelijke ondersteuning' bieden in de vorm van koek en koffie. "Er kwamen laatst ook bewoners vanuit een andere straat om onze straat te fotograferen", vertelt Arjen Groenevelt, één van de lichtjesophangers. "Het is Disneyland in het klein geworden", schetst Dennis Starrenburg die hier ook woont.
Kris vertelt dat hij met dit soort acties de saamhorigheid in de buurt stimuleert. "Ik jaag het aan. Het is mijn initiatief, maar ik wil niet op de voorgrond treden. Ik vind het juist leuk om te zien dat één van mijn buren besluit om op oud en nieuw oliebollen te gaan bakken voor de hele straat."
Op de vraag hoeveel tijd hij in dit project heeft gestoken, moet hij een beetje lachen. "Ik krijg al klachten van m’n vrouw. Ze zegt dat ze me mist", grapt Kris. "Je ziet alleen maar blije mensen die lachen en het goed met elkaar kunnen vinden. Ik steek er veel tijd in, maar het is het waard", aldus Kris.