Oproep PvdA aan sportverenigingen

Lansingerland - Tijdens het recente debat over de gemeentebegroting 2023 dienden de fracties van PvdA en CDA een motie in over de dreigende energiearmoede bij sportverenigingen en door de gemeente gesubsidieerde organisaties in Lansingerland. De motie haalde het niet. Hoe groot is het probleem eigenlijk. Om dit te weten te komen, roept de PvdA-fractie sportverenigingen en organisaties op te laten weten in hoeverre er problemen zijn met het betalen van de energierekening.

Ruim een kwart van de amateursportclubs in Nederland overweegt de deuren komende winter deels of volledig te sluiten vanwege de torenhoge energiekosten. Vrijwel alle bestuurders van deze verenigingen maken zich er zorgen om, maar het kabinet laat sportclubs volgens de PvdA-fractie in de Tweede Kamer 'aan hun lot over'. Dat meldde RTL op donderdag 17 november. Volgens RTL hield de stichting Register van Verenigingsbestuurders (RVVB) een enquête onder bestuurders van ruim 1200 amateursportverenigingen. Daaruit blijkt dat 88 procent van de bestuurders zich zorgen maakt over de stijgende kosten door de energiecrisis en inflatie. De RVVB dringt er op aan maatregelen te nemen en bijvoorbeeld een noodfonds op te richten.
“Voorkomen moet worden dat sportverenigingen en andere organisaties in de problemen komen of leden noodgedwongen opzeggen door contributieverhoging. Maar het overzicht ontbreekt of er in de praktijk bij hen sprake is van energiearmoede. Daarom verzoeken wij het college om dit te inventariseren”, zei PvdA-fractievoorzitter Petra Verhoef bij de behandeling van de gemeentebegroting.
De motie vroeg het college om de gemeenteraad voor 1 januari 2023 een voorstel aan te bieden waarin een oplossing voor eventueel gesignaleerde knelpunten wordt gepresenteerd. Deze motie kreeg alleen steun van CDA en GroenLinks. De andere partijen in de raad vonden, net als het college, dat er voor de bestrijding van de energiecrisis bij de sport en de gesubsidieerde sector al genoeg gebeurt. Bovendien waren er geen problemen gemeld.
Daarom een oproep van de PvdA-fractie aan sportverenigingen en andere gesubsidieerde maatschappelijke organisaties te laten weten of er problemen zijn bij het betalen van de energierekening.
Petra Verhoef: “Informeer ons of uw vereniging nu al problemen heeft of dreigt te krijgen met het betalen van de energierekening. En hoe u dat denkt op te lossen. Mochten er ook in Lansingerland dergelijke problemen zijn, dan zullen wij dit aan de orde stellen in de gemeenteraad en met voorstellen komen voor een oplossing. Uw reactie kunt u mailen naar pvda2022.lansingerland@gmail.com.”