Voor vrijwilligers Humanitas en SchuldHulpMaatje

Zinvolle informatieavond over energiebesparing

Lansingerland - Steeds meer mensen hebben moeite om de sterk gestegen energierekening te betalen. Omdat je als consument geen invloed hebt op het huidige hoge prijsniveau, maar wel op het verbruik van energie hebben Humanitas, SchuldHulpMaatje en Nieuwe Lansinger Stroom de handen ineen geslagen en een informatieavond georganiseerd voor vrijwilligers van de twee eerstgenoemde organisaties.

Doel van de bijeenkomst was om de vrijwilligers uit te leggen hoeveel grote en kleine mogelijkheden op het gebied van energiebesparing er zijn, zodat zij deze informatie kunnen delen met de inwoners die zij thuis met financiële vraagstukken al bijstaan.
Na een kort welkomstwoord van Hetty Middelman (Humanitas Thuisadministratie) en Jan den Uil (SchuldHulpMaatje) legde Eline van Wel, beleidsadviseur duurzaamheid en energie van de gemeente Lansingerland, eerst uit hoe de gemeente bezig is met duurzaamheidstrajecten en welke landelijke ondersteuning er al is ingesteld om de energiearmoede te bestrijden. Denk bij dit laatste aan het volgend jaar in te voeren prijsplafond. Vervolgens vertelde ze voor welke ondersteuning de inwoners bij de gemeente terecht kunnen, zoals de energietoeslag van 1.300 euro voor lage inkomens in 2022 en 2023.

Energiecoach

Het grootste deel van de avond nam Jan Boonekamp voor zijn rekening. Jan werkt als vrijwilliger bij de Energiewinkel in Berkel en Rodenrijs en komt ook als energiecoach bij inwoners van Lansingerland thuis. 'Aan de keukentafel' legt hij graag uit hoe een woning duurzamer gemaakt kan worden, maar ook hoe eenvoudig het is om met slechts kleine ingrepen veel te besparen op de energierekening. Door zijn passievolle uitleg en korte verhalen over succesvolle besparingsbezoeken zaten de aanwezige vrijwilligers geboeid te luisteren. Er was een goede interactie met de toehoorders, waarbij Jan zelf ook een paar nieuwe en goede tips tot besparen kreeg van enkele vrijwilligers. Kern van het betoog van Jan was: om energie te besparen is aanpassing van het gedrag nodig; het bewustzijn dat je er zelf invloed op hebt. Al met al een zeer geslaagde informatieavond. De vrijwilligers van Humanitas en SchuldHulpMaatje kunnen met de opgedane kennis hun deelnemers nog beter ondersteunen.

Naast de Energiewinkel (Herenstraat 28 in Berkel en Rodenrijs) waar iedere inwoner van Lansingerland gratis informatie kan inwinnen over het energiezuiniger maken van de woning, kunnen huiseigenaren vragen of een energiecoach langs wil komen om hun specifieke besparingsmogelijkheden te bespreken. Via een aanvraagformulier kan iedere huizenbezitter een gesprek met een coach aanvragen. Kijk hiervoor op de website https://www.nieuwelansingerstroom.nl.
De gemeente Lansingeland is momenteel in samenwerking met 3B Wonen bezig om binnenkort ook energiecoaches in te kunnen zetten voor inwoners met een huurwoning.