Al een tijdje erger ik me enorm aan het rijgedrag van zowel automobilisten als fietsers in het centrum van Bleiswijk.
Een aantal basisregels:
- rechtdoor op dezelfde weg gaat een voetganger ALTIJD voor,
- er geldt 30 km in het centrum van Bleiswijk,
- een fiets-/voetpad is geen brommerpad,
- de Dorpsstraat kent een achtvorm. Oftewel men mag niet van het begin tot het eind doorrijden. Zeker niet met snelheden hoger dan 30 km per uur.
Men snijdt je eerst af en zeker wanneer je met een rolstoel achteruit een te hoge stoep af moet is dat een behoorlijk dingetje. De grote mond die je vaak krijgt, omdat die ander ervan overtuigd is in zijn/haar recht te staan, neem je maar op de koop toe.
Zowel op de kruising Plaats/Groene Loper als de kruising Groen Loper/Terrastuin komt men met snelheden aan die bepaald niet overeenkomen met 30 km per uur.
Waar ik me het meeste aan stoor is dat we in een tijdperk zijn beland, waarin men zich alleen aan basisregels kan houden wanneer oom agent of een boa voorbijkomt.
Zeker fietsers die vanuit het park met hoge snelheden de Plaats op schieten. Je bent niet alleen op de wereld! Er is ook nog ander verkeer, ook op de voetpaden en oversteekplaatsen.
Er rijden ook veel brommers door het park. Is het bordje 'Alleen voor fietsers' zo slecht leesbaar?
Het zijn zo maar wat dingen die opvallen. Je kunt zeggen 'maak je niet zo druk'. Maar als je met een mindervalide onderweg bent dan wandel je graag veilig en steek je graag veilig over. Ook voor de mindervaliden is dat prettiger. Maar Bleiswijk verandert, heel rap.
Mooi stuk van Kees Heugens. Ook toen waren er zaken waar je misschien als buitenstaander niet blij mee was. Nu zijn wij de "autochtoon" en zien we dat vooral de nieuwe bewoners echte stadse gebruiken meenemen.

Edith Bal Verbeek
Bleiswijk

​​​​​​​