Als collectief voor collectieve voorzieningen

De afgelopen periode heeft u helaas geen columns vanuit de ASD Lansingerland kunnen lezen. Persoonlijke redenen, bij mijzelf bekend als een burn-out, hebben hiertoe geleid. Inmiddels is ondergetekende weer up and running, al zal ik het rennen (in een iets andere vertaling van ‘running’ als bedoeld in het gezegde) moeten proberen te beperken om niet weer in dezelfde kuil te vallen. Ook de ASD Lansingerland heeft, helaas, een tijdje minder goed gedraaid dan wij zelf willen. Onderbezetting met zelfs een wat teruglopend ledental, geen vast dagelijks bestuur. Inmiddels heeft een aantal nieuwe kandidaatleden zich gemeld; warm welkom en wij kijken uit naar jullie komst!
De komende tijd staat er een aantal vraagstukken op de gemeentelijke planning. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld de collectieve ziektekostenverzekering, de energietoeslag, maar ook participatie en ouderen. Allemaal onderwerpen die het waard zijn om uitgebreid met elkaar over te spreken en waarover wij van gedachten moeten wisselen in het kader van welzijn binnen het sociale domein.
Nu de inflatie nog steeds rond de 17% schommelt zijn bovenstaande eerstgenoemde onderwerpen belangrijker dan ooit. Het raakt de portemonnee van echte mensen. De collectieve ziektekostenverzekering van de gemeente Lansingerland voorziet burgers met een beperkt inkomen in een relatief betaalbare zorgverzekering met goede aanvullende voorwaarden. Het bestaan van een dergelijke verzekering is belangrijk om voor zoveel mogelijk mensen de toegang tot goede zorg te waarborgen. Hiernaast is ook de energietoeslag een middel om dezelfde groep mensen te ondersteunen. De oplopende energieprijzen raken ons allen, maar mensen met een smalle beurs het meest. Nu de prijs van het dagelijks leven steeds hoger wordt en sommige mensen hun rekeningen niet meer kunnen betalen is het nog belangrijker dat mensen de weg naar dergelijke collectieve voorzieningen weten te vinden. Een goede inrichting van de systemen bij de gemeente en een proactieve houding vanuit de gemeente zijn dan ook gewenst.
Gelukkig doet de gemeente haar best bewoners te bereiken, maar.. uiteraard wordt niet iedereen gevonden. Aan u allen een oproep: Kent u iemand die mogelijk gebruik zou mogen maken van één of beide voorzieningen? Wijs de weg! Het ambtelijke digitale oerwoud is niet voor iedereen gemakkelijk te begaan. Zeker niet als je door oplopende stress over geldzaken bijna een burn-out krijgt.
Bedankt, namens de ASD

Thijs de Back
www.asd-lansingerland.nl