Na wat omzwervingen nu eigen plek gevonden bij Soccer Boys

Klaverjasclub ’t Schooltje bestaat 50 jaar

Bleiswijk - Velen herinneren zich nog wel gebouw ’t Schooltje aan de Rottekade in Bergschenhoek. Als het gebouw kon praten dan zou er een volledig boek mee gevuld kunnen worden. Nadat de school ophield te bestaan, werd het op initiatief van Coen Klootwijk een buurthuis waarin allerlei activiteiten plaatsvonden. Eén daarvan was de klaverjasclub. Al vijftig jaar wordt er enthousiast geklaverjast, maar toen het inmiddels nieuw gebouwde ’t Schooltje in 2014 door de gemeente werd verkocht, moest de club ergens anders naar toe.

John Hofman

Het was een heel naar bericht dat ze op een avond in 2014 hoorden van de inmiddels overleden beheerder, Coen Klootwijk, geholpen door zijn vrouw Ineke en enkele vrijwilligers. Er werd nog van alles geprobeerd om het gebouw te behouden voor de buurtschap, maar helaas, tevergeefs. Beheerder Coen heeft als het ware ‘gevochten’ als een leeuw, want als er één begaan was met ’t Schooltje, dan was hij het wel. "Coen heeft als het ware al die jaren de club gered en deze weten te stimuleren om door te gaan, tot het moment dat we daar echt weg moesten."
Naast klaverjassen werd er geschilderd, was er bloemschikken en werden er de prijzen uitgereikt na een viswedstrijd aan de Rotte. ’s Winters kwamen schaatsers langs die even pauze namen en een kop erwtensoep of warme chocolademelk konden nuttigen. En de vele dans- en muziekavonden niet te vergeten! Een en al gezelligheid en geen enkele wanklank.

Nieuw honk

“En dat werd ons allemaal afgenomen”, aldus Ger van Bergem, oud-bestuurslid. Ook de twee andere oud-bestuursleden, Tonny en Leen Hordijk, zitten om de tafel in de kantine van Soccer Boys, samen met het huidige bestuur: Joop Benning en Margaret de Gruiter. Want daar, bij Soccer Boys hebben ze een plek gekregen om de wekelijkse klaverjasavond te kunnen houden. Echter na vele omzwervingen, want na elk alternatief moesten ze weer vertrekken: ze hebben gezeten in de Smitshoek, bij Orioles en in de Stander. Daarom zijn ze Soccer Boys heel dankbaar!
Tijdens het gesprek worden herinneringen van ’t oude én nieuwe ‘t Schooltje opgerakeld. In het oude zaten twee lokalen, gescheiden door een schuifwand en stond er een kolenkachel te branden. Later werd het gebouw afgebroken en opnieuw gebouwd. Ook daarna hebben velen nog aan activiteiten kunnen deelnemen. Nu is het een woonhuis geworden. Het oude bestuur heeft 40 jaar gefunctioneerd. Ze zijn, met nog twee leden al vanaf het begin lid, nu totaal vijftig jaar. “Leen is altijd een goeie penningmeester geweest, maar heel zuinig. Ik ben zelf een Zeeuw, maar zo zuinig als hij is, nee”, lacht Tonny. "De club heeft altijd veel leden gehad. Zoveel zelfs dat we een wachtlijst moesten aanleggen. Nieuwe leden zijn nog steeds welkom.”
Tonny bracht altijd een cadeautje als er iemand jarig was of ze ging condoleren na een overlijden. Met Sinterklaas of Pasen e.d. houden ze altijd een gezellige avond. Voor de prijzentafel worden altijd sponsors gezocht. “Ruzie onderling hebben we nooit gehad. Het was altijd een hecht bestuur en dat is het nog steeds.

Dinsdagavond

Ondanks dat ze nu in Bleiswijk zitten op de dinsdagavond vanaf 20.00 uur hebben ze de naam Klaverjasclub ’t Schooltje steeds behouden en dat zal zo blijven. Na de zomerstop is er ieder jaar eerst een gezellige avond met bijvoorbeeld een koud/warm buffet en dat al zo'n veertig jaar. Er zijn dertig competitieavonden per jaar. Per avond wordt een bijdrage van € 3,50 gevraagd. Tot nu toe zijn er elke dinsdag zes tafels met elk vier deelnemers die spelen en zijn er zes prijzen te winnen.
Voor informatie en aanmelden: Margaret de Gruiter, tel 06 - 423 32 107.