Wethouder Fortuyn: “Meld je bij de gemeente als je financiële hulp nodig hebt!”

Het college van b. en w. presenteert de Begroting 2023

Lansingerland – Het huidige college van b. en w. heeft de begroting voor 2023 en de jaren daarna op papier. Wethouder Simon Fortuyn die financiën in zijn portefeuille heeft, overhandigde het 145 pagina’s tellende boekwerk symbolisch aan voorzitter Jan Pieter Blonk, die de vergadering met de gezamenlijke gemeenteraadscommissies op dinsdag 18 oktober a.s. mag voorzitten. De gemeentelijke uitgaven worden in 2023 op € 207.437.000 geraamd, waarin € 1,2 miljoen aan reserves voor het opvangen van kosten die hoger uitvallen is opgenomen. Bovendien blijft er een positief begrotingssaldo van € 158.000 over. Maar, waarschuwt Fortuyn direct: “We leven in economisch zeer onzekere tijden. We zijn ons er ook van bewust dat de tuinbouwsector, het MKB en veel inwoners het moeilijk hebben.”

Freek J. Zijlstra

Toen het nog kersverse college - een coalitie van WIJ Lansingerland, Leefbaar 3B, D66 en ChristenUnie – eind juni de kadernota voor 2023-2026 presenteerde, waren er kritische noten vanuit een aantal oppositiepartijen dat het een onvolledige begroting was, met veel open eindjes, een begrotingstekort op het Sociale Domein, en het totaal ontbreken van duidelijke keuzes om tot een sluitende begroting te kunnen komen. Wethouder Simon Fortuyn gaf aan met deze niet dichtgetimmerde begroting een open discussie met de hele gemeenteraad te willen aangaan. Hij beaamde dat het een beleidsarm document was, maar vond wel dat het behoedzaam was samengesteld. Eigenlijk was de boodschap dat dit nieuwe college alle gemaakte afspraken tussen de vorige raad en college volledig wilde nakomen en aan het werk wilde gaan om alle plannen uit te voeren. Fortuyn was toen nog van mening dat er bij een onvolledige dekking van de kosten in het Sociaal Domein door het Rijk, best wel op een aantal posten bezuinigd kon worden. De PvdA had de zaken echter goed doorgerekend, en was van mening dat bezuinigen op het Sociaal Domein niet alleen onverantwoord, maar ook onnodig was.

College èn raad

Bij de presentatie van de begroting benadrukt Fortuyn nog maar eens dat het college sámen met de hele gemeenteraad wil besturen. “De raad is immers het hoogste orgaan, en het college is slechts de uitvoerder van wat de raad wil, als afspiegeling van de samenleving.” Het college heeft in juli jl. aan de ambtelijke organisatie opdracht gegeven om met voorstellen van kostenposten te komen waarop bezuinigd zou kunnen worden. “Dat zijn er uiteindelijk 63 geworden, goed voor een totale bezuiniging van € 3,1 miljoen. Dat noem ik onze ‘gereedschapskist’, die wie in drie signalerende categorieën verdeeld hebben - met de kleuren groen, oranje en rood - waarmee de gevolgen van de betreffende bezuiniging aangeduid worden.” Fortuyn is er trots op dat de voorliggende begroting sluitend is en zelfs een overschot heeft van € 158.000.
Het is nu aan de raad om afwegingen te maken binnen het kader van deze begroting en zo nodig bij te stellen door met amenderingsvoorstellen te komen. Toegevoegde, nieuwe wensen betekenen wel dat er binnen de begroting een dekkingsvoorstel moet komen, ten koste van andere posten. “Het college wil nu de raad in positie brengen. Wij hopen natuurlijk dat de keuzes die het college gemaakt heeft op instemming van de meerderheid van de raad kan rekenen.”
Jan Pieter Blonk: “Dank voor het aanreiken van de begroting. Ik kan me met mijn jarenlange ervaring niet voorstellen dat er geen amendementen op deze begroting zullen komen. Ik kijk uit naar de behandeling in de commissie en raad.”
Fortuyn benadrukt dat er geen coalitieoverleg heeft plaatsgevonden en dat het college met de ambtelijke ondersteuning eigenstandig deze begroting heeft samengesteld. Hij vindt het een uitdaging om te zien tot welke meerderheden partijen uit de coalitie èn de oppositie zullen komen om veranderingen in de begroting te realiseren.

Plussen en minnen

In detail benoemt Fortuyn een aantal aandachtspunten van deze begroting: Door de energiecrisis en snel oplopende inflatie is de houdbaarheid van de huidige cijfers beperkt. De effecten van de energieprijzen en de inflatie op inwoners - met name inwoners rond de armoedegrens - zijn groot, maar ook op de glastuinbouw, grote en kleine bedrijven en winkeliers.
Het college heeft het Sociaal Domein volgens afspraak ontzien. De gemeente voert de energiemaatregel van het Rijk uit om ongeveer duizend gezinnen die door de almaar stijgende kosten in de knel komen, te helpen. Dan nog kunnen mensen ernstig in de problemen komen. “Meld je bij de gemeente als je in financiële problemen bent gekomen. Wij gaan kijken waarmee wij je kunnen helpen,” zegt Fortuyn nadrukkelijk.
De gemeente houdt voorzieningen zoals het gebruik van de Rotterdampas en mogelijkheden om te sporten via jeugdfonds- en volwassenenfonds overeind. De huurtarieven van sportvoorzieningen door verenigingen blijft op hetzelfde niveau. Ook is er aandacht voor deelname en betaalbaarheid van de collectieve zorgverzekering. Het college onderzoekt de haalbaarheid van gratis openbaar vervoer voor ouderen met een laag inkomen.
Er is budget uitgetrokken om de burgerparticipatie beter op te tuigen. De gemeente stopt met het Lansingerlands Initiatief. Er komt een mobiel servicepunt om persoonszaken met de gemeente te regelen.
Om de veiligheid te vergroten komen er 3 wijkboa’s, worden er meer camera’s geplaatst en zal de fietsenstalling bij Metrostation Rodenrijs eindelijk worden bewaakt.
Als inwoners het huishoudelijk afval vanaf januari 2023 gaan scheiden zoals het college van b. en w. het voorstelt, blijven de kosten gelijk aan die van 2022. De onroerendzaakbelasting (OZB) zal 2,2% door indexatie stijgen.