Cultuurhuis Casa Cadanza gaat veel meer kosten

Lansingerland – Donderdag 6 oktober aanstaande bespreken gemeenteraadscommissies Samenleving en Algemeen Bestuur in een besloten vergadering de meerkosten die nodig zijn om zowel de voorgenomen bouw van cultuurhuis Cada Cadanza te realiseren als de gestegen jaarlijkse exploitatiekosten die door de gemeente voorzien zijn. Het is aannemelijk dat het om aanzienlijke bedragen gaat, waarbij opgemerkt dat de actuele percentuele overschrijdingen (nog) niet bekend zijn.

Freek J. Zijlstra

Over een paar jaar moet cultuurhuis Casa Cadanza ruimte bieden aan de bibliotheek, een theater en filmzaal en verblijfsruimten met horeca. Dat moet een impuls geven aan culturele organisaties en bovendien ruimte bieden aan het lokale verenigingen zoals Helicon, Jay’s Place en Kunstbreak.
Volgens het huidige ontwerp zal het nieuwe cultuurhuis met een vloeroppervlakte van 2.500 m2 beschikken over een theaterzaal met 200 zitplaatsen, twee kleinere filmzalen, een nieuwe plek voor bibliotheek Oostland, een horecagelegenheid, diverse kleine cursusruimten, kantoorruimten en een ondergrondse fietsenstalling voor Berkel Centrum West.

De eerdere kostenramingen

Het toenmalige college van b. en w. en de vorige gemeenteraad hebben na uitgebreid onderzoek in januari 2020 besloten dat realisatie van het cultuurhuis in Berkel Centrum West met publiek geld bekostigd zal worden. Behalve een miljoenen investering – er werden door ingewijden bedragen van meer dan € 10 miljoen genoemd – werd indertijd voor 2023 bijna € 783.000 aan exploitatiekosten begroot, een bedrag dat geleidelijk naar € 650.000 per jaar zou afnemen àls het cultuurhuis dat nu de naam Casa Cadanza krijgt, een succes wordt. Tegenover de uitgaven werd indertijd jaarlijks € 450.000 aan huurinkomsten begroot.
Mocht het cultuurhuis onverhoopt geen succes worden dan is in principe ombouw van het complex naar appartementen en een horecavoorziening op straatniveau mogelijk. Daar hangt echter een niet in te schatten prijskaartje aan. De kosten voor de realisatie van de fietsenstalling werden voor een bedrag van € 1 miljoen ten laste van de grondexploitatie Berkel Centrum gebracht.

De actualiteit

In een brief van het college van b. en w. aan de gemeenteraad wordt uiteengezet wat de actuele financiële situatie van het project Cultuurhuis momenteel is. In de brief die openbaar is gemaakt, zijn de werkelijke bedragen op alle verschillende onderdelen voor de geïnteresseerde lezer echter geheim en dus onvermeld gebleven. Daarom wordt de gezamenlijke vergadering van de raadscommissies Samenleving en Algemeen Bestuur dan ook in de beslotenheid gehouden.
Uit de brief is echter wel duidelijk dat de kosten voor realisatie èn exploitatie nu al aanzienlijk hoger zullen zijn dan aanvankelijk werd begroot. Dat is te verklaren door een aangepast ontwerp en de enorm gestegen bouwkosten. Bovendien zijn volgens de huidige inzichten aanvullende duurzaamheidsinvesteringen nodig die meerkosten veroorzaken. In dat pakket zitten een grijswatercircuit, een groen dak en extra zonnepanelen. Het college veronderstelt dat die aanvullende investering zichzelf in 20 jaar terugverdient. Het voorstel van het college is al deze extra investeringskosten te dekken vanuit reserve kapitaallasten. Vanaf 2025 zal een hogere exploitatiesubsidie nodig zijn als gevolg van de doorbelasting van de investeringskosten en een bijstelling van de exploitatiekosten. Het college geeft ook aan dat er meer budget voor het beheer en de exploitatie van de fietsenstalling nodig zal zijn.

Doorgaan

Het college ‘waarschuwt’ de gemeenteraad dat als men ‘zware’ besparingen overweegt, er opnieuw gestart zal moeten worden met het ontwerpproces, en dat dit niet binnen de afspraken past die met de ontwikkelaar zijn gemaakt. Met het helemaal stoppen van de ontwikkeling van het cultuurhuis zou volgens het college een uitgelezen kans gemist worden, moeten er kosten afgeboekt worden en blijft de uitdaging overeind om de bibliotheek alsnog nog nieuwe plek te geven en bovendien ruimte voor beheerd fietsparkeren te zoeken.
De gemeente verkeert momenteel in een goede positie met de nodige kapitaalreserves, waardoor de druk op de begroting nauwelijks zal stijgen. Het college stelt dat het helemaal wil gaan voor deze unieke kans en een cultuurhuis voor onze inwoners wil realiseren, ook voor inwoners van de toekomst.