Beleidskader Zonne-energie zes weken ter inzage

Het college van burgemeester en wethouders van Lansingerland heeft concept beleidsregels opgesteld voor zonne-energie in de gemeente. Voordat de beleidsregels definitief worden vastgesteld, worden deze ter inzage gelegd, zodat inwoners daarover desgewenst een zienswijze kunnen indienen. De ontvangen zienswijzen worden meegenomen bij het besluit over het definitieve beleidskader.

De gemeente wil in de toekomst meer gebruik maken van duurzaam opgewekte elektriciteit. In het beleidskader staat de voorkeur voor zon op dak, op waterbassins, op parkeerplaatsen en langs infrastructuur. Dit type locaties bieden de beste kansen voor zonne-energie. De gemeente heeft een kansenkaart gemaakt, waarop deze zogenoemde ‘focusgebieden’ voor zonne-energie, staan weergegeven.

Randvoorwaarden

Om het negatieve effect van zonnepanelen zo klein mogelijk te houden, zijn randvoorwaarden opgesteld. Het gaat dan onder andere over landschappelijke inpassing, verkeersveiligheid en ecologie. Er komen geen zonneweides in open en groene gebieden. Met duidelijke beleidsregels hoopt het college de ontwikkeling van zonne-energie in Lansingerland verder te stimuleren.

Inspraak

Het ontwerp beleidskader ligt vanaf maandag 3 oktober tot en met maandag 14 november 2022 gedurende zes weken ter inzage. Tijdens die periode kan men desgewenst een zienswijze indienen over het beleidskader; dit kan naar duurzaam@lansingerland.nl of per post opsturen: Gemeente Lansingerland, Cluster Duurzaamheid, Postbus 1, 2650 AA, Berkel en Rodenrijs.
De volledige tekst van het ontwerp beleidskader is te vinden op www.lansingerland.nl/actueel. Een samenvatting van de tekst en de kansenkaart op www.lansingerland.nl/duurzaam.