Theatervoorstelling Prutje met deelnemers uit Lansingerland

Lansingerland – Van 1 tot en met 30 oktober is het fantasieverhaal Prutje, de toneelversie van het gelijknamige jeugdboek van Pieter Koolwijk, in het Hofpleintheater te zien. Ole Morel (18), Britt de Kimpe (15), Amber Vuijk (17) en Noa Bruker (15) wonen in Lansingerland en spelen mee in Prutje. Zij vertellen over de productie van deze muzikale voorstelling en over het plezier dat zij aan toneel beleven.

Thijme van der Burg

Voor Amber is het haar tiende jaar en vijfde voorstelling bij Jeugdtheater Hofplein. Ole doet al vanaf groep drie mee. Het is zijn vierde grote voorstelling. Ook Noa is al elf jaar lid, het is haar eerste professionele voorstelling. Dat geldt ook voor Britt die nu zes jaar op de theaterschool zit.
De voorbereidingen van een stuk als Prutje kosten veel tijd.
“Elke zaterdag van tien uur ’s ochtends tot vier uur ’s middags en na de zomervakantie is de zondag er bijgekomen”, vertelt Amber. “Dat is dus zo’n veertien uur per weekend”, rekent Ole uit.
Over een maand hebben ze dus pas weer echt weekend, alhoewel dat niet voor Britt geldt. “Hierna ga ik gelijk door met repeteren voor de volgende voorstelling.”
Afgelopen weekend werd de voorstelling gemonteerd. Ole: “Dan wordt er met licht en geluid geoefend.” Dat is een hele klus. Amber: “We moeten regelmatig stoppen, zodat het licht kan worden ingesteld.” Britt doet dit aan een filmset denken, herhalen totdat het goed is en iedereen tevreden is.”

Het is het waard!

Tijdsdruk, amper genieten van je weekend, de combinatie met school(werk), is dat het wel waard, vragen we het viertal.
Amber geeft aan dat meedoen aan een voorstelling echt heel leuk is. Ze geniet van de repetities. De montagedagen zijn zwaar, maar verder is het echt genieten!
Noa vindt het prachtig: “Britt en ik doen voor het eerst mee aan een professionele voorstelling. Je ziet dat er overal posters hangen en je vraagt je af ‘is het echt waar?’. Dat maakt het heel bijzonder om mee te doen.”
Britt vindt het mooi om te zien dat bijvoorbeeld het decor veel groter is dan bij eerdere, kleinere voorstellingen waaraan ze meedeed.
Noa: “Ik denk dat wij heel snel onze draai in de groep hebben gevonden. Het maakt niet uit hoeveel ervaring je hebt. Bij sommige deelnemers merk je dat ze iets vaker op het toneel hebben gestaan, maar uiteindelijk is iedereen gelijk aan elkaar.”

De rollen

Jeugdtheater Hofplein hoopt met het verhaal van Prutje, de alfabetisering en daarmee de kansengelijkheid onder de Rotterdamse jeugd te verbeteren. Het is een fantasieverhaal dat gaat over het zware leven van Hens die van vroeg tot laat werkt in een gevaarlijke en smerige fabriek. Het enige lichtpuntje in zijn leven is Walm, zijn zusje, die net even anders is dan alle anderen. Op een dag heeft Hens er genoeg van en loopt weg. Maar Walm volgt hem en al snel sluit zich een eigenwijs meisje bij hen aan: Vijf. Zij heeft gehoord van een land waar alles mogelijk is. Met z'n drieën gaan ze op zoek. Prutje is een voorstelling vol avontuur, die gaat over het heft in eigen handen nemen, verbeelding en daadkracht.
Of de spelers zich in hun rol herkennen, is voor iedereen anders.
Amber speelt de irritante grote zus die heel eigenwijs is en zich overal mee bemoeit. “Daar herken ik mezelf wel in. Ik ben ook een grote zus en ik treiter ook af en toe m’n kleine broertje.”
Hens, het hoofdpersonage in de voorstelling wordt gespeeld door Ole. “Soms vind ik hem heel erg saai, hij kan heel veel zeuren, hij vindt alles stom. Het is niet lastig om hem te spelen, maar ik herken mezelf niet in hem.”
Noa vindt het een lastige vraag, want zij speelt een watergodin. “Het enige waar ik mezelf in herken is dat ik altijd gelijk heb”, lacht ze.
Britt herkent zichzelf wel in haar rol. “Ik ben ook heel eigenwijs net als mijn personage.”
Amber zegt het leuk te vinden te ontdekken wat voor mens haar personage is. “Ik vind het sowieso heel makkelijk om me in andere mensen te verplaatsen. Daarom vind ik het bij theater ook niet moeilijk om mezelf in een rol te verdiepen. Ik vind het heel leuk om erachter te komen hoe andere mensen denken. Normaal denk ik altijd als mezelf en nu heb ik de kans om te denken als iemand anders.”
Ole geniet van het applaus na een voorstelling. “Dan realiseer je je dat je het niet alleen voor jezelf hebt gedaan. Als je op het podium staat, zie je het publiek niet doordat er zoveel lampen op je gericht staan. Aan het eind van het optreden gaat al het podiumlicht uit en het licht in de zaal aan. Dan zie je in één keer dat je voor vijfhonderd man hebt opgetreden. Dat is enorm leuk!”

Kijk voor meer informatie op: www.jeugdtheaterhofplein.nl/prutje. De voorstelling is van 1 tot en met 30 oktober te zien en bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar.