Het mag duidelijk zijn dat de herfst z'n intrede heeft gedaan. Het regent af en toe pijpenstelen en de temperatuur is flink lager dan we gewend waren. De tuinmeubels worden ingepakt en in huis steken we weer wat kaarsjes aan. De warme en zwoele zomeravonden zijn voorbij. Wie na het avondeten de weg op gaat, rijdt weer in de schemering of het donker.
Afgelopen week fietste er een groepje kinderen, waarschijnlijk na een sporttraining, op de Rodenrijseweg. Het merendeel ervan reed op een fiets met verlichting. Een aantal bleek geen licht op de fiets te hebben. Vooral als het ook nog eens regent en de fietser donkere kleding draagt, zit een ongeluk in een klein hoekje als de fietsverlichting het niet doet of ontbreekt.
Misschien een idee om de verlichting van de kinderfietsen even na te kijken en zo nodig te repareren. Een kleine moeite. Toch gebeurt dat niet altijd. Kinderen worden zonder fietsverlichting de weg op gestuurd. Als automobilist schrik je je een hoedje als er plotseling een fietser zonder licht voor je opdoemt. Uiteraard mag ook de wat oudere fietser z'n fietsverlichting nakijken, want ook zij zijn vogelvrij in het donker.

Annette Docter