Sommige mensen kunnen niet goed lezen. Maar er zijn ook mensen die niet willen lezen. Zij zien een tekst en denken dat de tekst niet voor hen is bedoeld.
Als er staat dat de glasbak een aantal weken niet wordt geleegd omdat de straat open ligt, en verzocht wordt even geen glas in de bak te gooien, dan kun je die boodschap negeren. Je gooit het glas er gewoon in. Dat geldt ook voor de kledingbak. De opening is tijdelijk dicht. Dan zet je die zak met oude kleding toch gewoon naast de bak? Het verzoek is immers aan iedereen behalve aan jou gericht, toch?!
Het bord stapvoets rijden geldt ook alleen voor de ander. Jij mag gewoon die straat inscheuren en oeps, bijna een fietser of tegenligger omver rijden. Wel smal dat straatje, maar ja, voor jou breed genoeg.
Soms heb je geen bordje nodig om te begrijpen wat er van je verwacht wordt. Een ingezaaid grasveld waar een kinderspeelveld opnieuw wordt ingericht, is uiteraard niet bedoeld om je hond z'n behoefte te laten doen. Waarom doe je dat dan?
Ergernissen in je eigen wijk. Wie herkent dit niet? Als we met z'n allen een beetje rekening houden met elkaar en ons vermogen om een tekst te lezen ook benutten, dan houden we onze eigen omgeving in ieder geval op orde. Kleine moeite.

Annette Docter