Locatie Sporthoeklaan

College kiest voor andere locatie opvang Oekraïners

Bergschenhoek - De locatie Hoeksekade voor opvang van ontheemde Oekraïners is voorlopig van de baan. Het college van b. en w. heeft in overleg met omwonenden en verenigingen een andere plek gevonden die meer geschikt is om op korte termijn te starten met de opvang: de Sporthoeklaan, tegenover de honkbalvelden, waar nu nog de beachvolleybalvelden liggen. Bleizo-West blijft de eerste opvanglocatie en ook de locatie Hoeksekade blijft in beeld.

Annette Docter

Donderdagavond 28 juli vond een informatiebijeenkomst (via Teams) voor omwonenden, andere partijen en raadsleden plaats over deze nieuw gekozen locatie. Volgens een woordvoerder van de gemeente Lansingerland was de opkomst hoog, naast raadsleden namen zo'n 14 omwonenden deel aan de bijeenkomst.
Ze benadrukt dat de plannen eerst op haalbaarheid moeten worden onderzocht. Wel is volgens haar al duidelijk dat de volleybalvereniging bereid is tot verplaatsing van de velden naar de andere kant van het voetbalveld.
Gehoopt wordt de opvang eind september/oktober te realiseren.
Het college wil 80 units, flexwoningen, op deze locatie plaatsen. Hiervan zullen 70 bestemd zijn voor de opvang van in totaal 100 tot 140 ontheemden uit Oekraïne en 10 voor tijdelijke huisvesting van lokale woningzoekenden (mensen die met spoed een woning zoeken).

Bleizo-West en Hoeksekade

Over het doorgaan van de eerste opvanglocatie Bleizo-West, waar ook 100 tot 150 mensen uit Oekraïne gehuisvest zullen worden, bestaat volgens de woordvoerder van de gemeente nog geen duidelijkheid. Er is nog volop overleg gaande met diverse betrokken partijen, zoals de provincie en de gemeente Zoetermeer. Ook het Rijk heeft nog geen financiële vergoeding toegekend.
Zoals gezegd is de locatie Hoeksekade nog niet uit beeld. Er is meer tijd nodig om voor deze locatie tot goede afspraken te komen met omwonenden en Boerderij Het Lansingerland. Ook zal in overleg met omwonenden een goed inrichtingsplan moeten worden opgesteld en ook dat vergt tijd. Tijd die er niet is, vandaar dat gekozen is voor een nieuwe, tweede opvanglocatie aan de Sporthoeklaan. Overigens zullen zorg- en onderwijsvoorzieningen in Wilderszijde worden gerealiseerd, dit in combinatie met tijdelijke voorzieningen voor de woningen die daar momenteel gebouwd worden.