25 jaar Westerwater

Het is smakelijk boodschappen doen bij De Kaaswaag

Berkel en Rodenrijs - Zijn overgrootvader was al actief in de melkhandel en zijn ouders runden drie kaaswinkels in Rotterdam. Op 1 juli 1997 opende Robert Sonneveldt zijn eigen winkel, de Kaaswaag, in een geheel nieuw pand aan het Westerwater 3. "Kaas zit als het ware in mijn bloed", lacht Robert met wie we samen met zijn moeder Corrie terugkijken op 25 jaar Kaaswaag.

Annette Docter

Robert: "Mijn vader begon 45 jaar geleden in de Benthuizerstraat in Rotterdam Noord een kaaswinkel. De buurt verpauperde en de zaak werd verkocht, waarna mijn vader in 1983 in Kralingen een winkel opende. Ik was niet van plan voor mezelf te beginnen, dus ging ik in 1987 bij een supermarkt aan de slag. Inmiddels was de Benthuizerstraat gerenoveerd wat voor mijn vader genoeg reden was er een tweede winkel te openen. Later volgde een derde winkel in Crooswijk. In 1989 werd ik werknemer bij mijn vader in de zaak. Ook mijn moeder Corrie en later mijn zus Sylvia waren in de winkel werkzaam. Nadat ik in 1995 met mijn vader een Vennootschap onder Firma oprichtte, kreeg ik in 1997 de gelegenheid een eigen winkel in Berkel te openen", schetst Robert de voorgeschiedenis.

Geen klandizie

Corrie en Robert kijken met gemengde gevoelens terug op de eerste jaren aan het Westerwater. "De woningbouw in de Meerpolder liep vijf jaar achter. Niemand kende ons. In de eerste drie maanden hadden we amper klanten. Omdat je alles vers wilde houden, gingen er veel producten, zoals gebakken noten, naar de winkels in Kralingen en Crooswijk. Het was een zware tijd", herinnert Robert zich nog goed. "Het heeft wel vijf jaar geduurd voordat we het vertrouwen van het Berkelse winkelend publiek hadden gewonnen", vervolgt Corrie. "Eerst stonden we samen in de winkel, later kwam er een winkelmeisje voor de zaterdag bij. Nu bestaat ons team uit veertien personen!"
Corrie was afkomstig uit de parfumeriewereld. Ze trouwde met een kaasboer en was verkocht. "We zijn 41 jaar getrouwd geweest. Ik heb altijd met veel plezier samen met mijn man de winkels gerund. Ik werkte vaak en was graag onder de mensen. Helaas is hij twaalf jaar geleden overleden. Het betekende niet dat ik ermee stopte, nee, het was enorm fijn om in de Kaaswaag te kunnen blijven werken."
Ook Robert heeft veel steun ondervonden van zijn vader die in de beginperiode in Berkel achter de schermen voor hem bezig was. "Het was ook mijn vader die de gesprekken over de bouw en over het Versplein heeft gevoerd. Toen we de Kaaswaag echt op de rails hadden staan, heeft mijn vader de winkels in Kralingen en Crooswijk verkocht. De meeste medewerkers stapten over naar de winkel in Berkel."
Corrie: "Sommige winkeldames zijn al meer dan 25 jaar bij ons werkzaam. Ook mijn dochter Sylvia is in Berkel gaan werken. Eén van onze medewerksters Sifra vertrekt dit najaar naar de zorg; dit na 28 jaar voor ons te hebben gewerkt. We zullen haar en haar ervaring enorm missen."

Versproducten

Het aantal soorten kaas overstijgt met overtuiging de honderd, weet Robert. "Daarnaast verkopen we noten, vleeswaren en andere delicatessen. Tussen de middag gaan er belegde broodjes over de toonbank. Cadeaupakketten nemen een belangrijke plaats in onze verkoop in. Op een speciale tafel kunnen klanten zelf een pakket(je) samenstellen. Ook het bestellen van kerstpakketten behoort tot de mogelijkheden."
Robert maakt lange dagen. Een belangrijk onderdeel van zijn werk is het schoonmaken en inrichten van de vitrines. "Zaterdag maken we aan het eind van de dag de vitrines leeg om ze schoon te maken. Vervolgens worden ze weer ingeruimd. Dat vergt tijd, maar ik ben een perfectionist. We werken met versproducten. Het moet perfect in orde zijn."
Toch vindt Robert nog tijd om bijvoorbeeld oudere klanten hun bestelling aan huis te bezorgen. Hij noemt als voorbeeld een 97-jarige mevrouw die al vanaf het begin, in 1997, de weg naar de Kaaswaag wist te vinden. "Het minste wat je kunt doen, is deze dame behulpzaam te zijn als het allemaal niet meer vanzelf gaat."
Corrie en Robert hebben generaties zien komen en gaan. Kinderen die vroeger met hun ouder naar onze winkel kwamen, zien we nu terug als ze hun eigen boodschapjes komen doen.
"Vertrouwen moet je winnen en dat kan even duren, maar als het vertrouwen er eenmaal is, betekent het een enorme beloning voor al het werk dat we met elkaar, als team, verrichten", besluit Corrie.