De afgelopen dagen was het warm, erg warm. Voor veel mensen betekent dit lekker genieten op het strand, in het zwembad of in de tuin en voor wie net vakantie heeft is het ook geen straf.
Vanaf maandag is het Nationaal Hitteplan in werking. Dat is niet voor niets. Mensen die niet in staat zijn goed voor zichzelf te zorgen, zoals ouderen, zieken en kleine kinderen, hebben op warme dagen meer aandacht nodig om overlast door hitte te beperken en gezondheidsproblemen te voorkomen. Maar ook voor anderen kan de hitte een probleem zijn. Zo ging de eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse gisteren niet door in verband met de extreme hitte. En wat als je buiten moet werken in deze hitte?
In winkels en kantoren is het meestal goed toeven door de airconditioning. Maar ik vraag me wel af waarom die airco soms zo extreem koud gezet wordt. In sommige winkels loop je met kippenvel rond en als je weer naar buiten gaat loop je tegen een muur van warmte op. Kan toch niet goed zijn, denk ik dan en bovendien kost het erg veel energie. Hoe dan ook, laten we op deze warme dagen elkaar een beetje in de gaten houden, voldoende drinken en het hoofd koel houden!

Marianne Karsemeijer