Plasticvrije terrassen nabij de Rotte

Lansingerland/regio - Een zevental horecazaken langs en nabij de Rotte zijn gestopt met het gebruik van wegwerpplastic op hun terras. Deze groep koplopers voorkomt dat verwaaibaar plastic zoals rietjes, honingstaafjes, melkcupjes en koekjesverpakkingen de Rotte en de natuur in waait en uiteindelijk in zee terechtkomt.

De horecaondernemers gaan hiermee een stap verder dan de Europese wetgeving die vorig jaar is ingegaan, waarbij het gebruik van een aantal wegwerpplastics, zoals plastic rietjes en bestek, bij wet is verboden.
Steeds meer horecaondernemers in Nederland sluiten aan bij de Plasticvrij Terras beweging.
Wethouder Robert Simons (Haven, Economie, Horeca en Bestuur) van de gemeente Rotterdam moedigt deze overstap aan en ondertekende op 11 juli jongstleden het eerste plasticvrij terras certificaat langs de Rotte. Zeven horecagelegenheden zijn nu plasticvrij en krijgen het certificaat ‘Plasticvrij Terras’. Daarnaast hebben negen andere horecagelegenheden belangrijke stappen gezet: zij krijgen daarmee de stempel ‘op weg naar plasticvrij’.
De betrokken horecagelegenheden staan in Rotterdam, Lansingerland en Zuidplas, aan de Rotte of in Recreatiegebied Rottemeren. Ter ere van hun overstap krijgen de plasticvrije horecagelegenheden een poster overhandigd die ze naast hun deur kunnen hangen. Zo zijn de horecagelegenheden als Plasticvrij Terras te herkennen.

Rottemeren

PlasticVrij Terras is een initiatief van We Are Nature, strandpaviljoen The Shore en Stichting De Noordzee. De gemeente Rotterdam maakte het mogelijk dat het project ook naar Landschapspark de Rotte kwam. Het project is succesvol gerealiseerd in samenwerking met Ondernemersvereniging de Rottemeren en de aangesloten ondernemers.
Andere horecaondernemers worden opgeroepen om zich aan te sluiten bij de PlasticVrijTerras-beweging. Horecazaken kunnen meedoen door zich aan te melden bij www.plasticvrijterras.com, hun terras wegwerpplasticvrij te maken, een zelfverklaring te downloaden en deze met een handtekening op te hangen in hun zaak.
Horeca met een Plasticvrij Terras zijn Restaurant Destino, GaleriAAA Restaurant, Restaurant Meerenbos, Eetcafé de Roerdomp, Restaurant Nova, Jachthaven Rottemeren (Café Dock of the Bay) en Bootverhuur Geen boot Wel Varen.
Horeca die onderweg is naar een Plasticvrij Terras zijn Restaurant de Berghut, Familierestaurant Bergsche Plas, Restaurant de Pannenkoekhut, Polderhuis B&B, Lake House Rotterdam, Digters Rotterdam, Eetcafé Trefpunt, Vidaa Lago, Wijnbar Mendoza.