25 jaar Westerwater

Leon van den Berg leerde het vak al op jonge leeftijd

Berkel en Rodenrijs – Hij groeide op in Bergschenhoek, aan de Berkelseweg en maakte al op jonge leeftijd kennis met het beroep van zijn vader: poelier. Inmiddels is hij 25 jaar met een poelierswinkel aan het Westerwater gevestigd: Gildepoelier Leon van den Berg.

Annette Docter

Zijn ouders stonden eerst met kip(producten) op de markt. Ook hadden zij naast hun woning aan de Berkelseweg een winkeltje dat op vrijdag en zaterdag geopend was. Later ging de winkel zes dagen per week open.
Al op tienjarige leeftijd hielp Leon mee in de zaak van zijn ouders. “Dat ging vanzelf, ik vond het leuk. Voor schooltijd, na schooltijd en natuurlijk in de vakanties.”

Westerwater

Leon raakte betrokken bij de plannen voor het realiseren van een Versplein tegenover Albert Heijn in het nieuwe winkelcentrum aan het Westerwater.
“Voordat de bouw begon kwamen de toekomstige gebruikers van het Versplein al één keer per maand bij elkaar in het kantoor boven de bakkerij van Nico Rodenburg. We wilden het Versplein sterk neerzetten en begonnen direct na opening met een Verspagina in De Heraut.”
Het Versplein is een succesformule gebleken, maar bij de opening was het best spannend. “De polder bleef leeg, woningbouw stagneerde. We gingen echter uit van onze eigen kracht en uiteindelijk is het Versplein een vaste waarde geworden in het centrum van Berkel en Rodenrijs.”

Winkel

ING Vastgoed verhuurde de winkelpanden, maar de huurders waren vrij een eigen architect in te schakelen voor de indeling van hun winkel. “Het was nog een hele puzzel, want boven onze winkel bevinden zich woningen. De benodigde machines werden op het dak gezet en de leidingen lopen via de woningen naar het dak.”
Tien jaar geleden besloot Leon zijn winkel te moderniseren en werd hij Gildepoelier. “Het Gildehoenconcept is gericht op het dierenwelzijn van de kuikens. Lagere bezetting in de stallen en met plezier gezonde kuikens houden van een langzaam groeiend kippenras. En dat zonder gebruik van antibiotica.”
Het assortiment is in de afgelopen 25 jaar uiteraard ook veranderd.
“Aanvankelijk verkocht ik voornamelijk rauwe producten. In de loop der jaren kwamen er steeds meer kant-en-klare producten bij. We maken veel producten zelf, we draaien de gehakt, maken de worst en bereiden het aanbod aan barbecueproducten ook zelf.”

Interactie met de klanten

Leon geniet van het contact met zijn klanten die soms van heinde en ver komen. “Zelfs mensen die naar Zeeland zijn verhuisd weten het Westerwater nog steeds te vinden.”
Door het organiseren van acties rondom bijvoorbeeld het WK voetbal, de Europa Conference League finale van Feyenoord of de Olympische Spelen ontstaat er een gezellige sfeer in de winkel. Ook kinderen reageren enthousiast op de kleurplatenwedstrijden die hij vaak rondom de feestdagen organiseert.”
Leon is 15 jaar lid geweest van het bestuur van de winkeliersvereniging in Berkel Centrum. “Mijn taak was het winkelcentrum te promoten door het organiseren van activiteiten in zowel het oudere als het nieuwere gedeelte.”
Hij benadrukt dat het gehele winkelcentrum van Berkel en Rodenrijs kracht uitstraalt. “We zien klanten uit de gehele regio.”
Leon van den Berg zet zich overigens ook in voor maatschappelijke doeleinden. Hoeveel goede doelen hij in de afgelopen 25 jaar heeft gesteund, weet hij niet meer. Het moeten er heel veel zijn. Een warm plekje in zijn hart heeft dierenweide ’t Ezelsbruggetje in Bleiswijk waar zijn oom al vele jaren actief is.

25-jarig jubileum

Uiteraard wordt het 25-jarig jubileum van zijn winkel aan het Westerwater met tal van acties gevierd. Begin juli stond er een Rad van Avontuur in de winkel. In augustus volgt een leuke koeltassenactie.