Voldoende spullen in opvanglocaties De Kulck en Tobias

Lansingerland - Tijdens de raadsvergadering op donderdag 7 juli, de laatste voor het zomerreces, reageerde burgemeester Pieter van de Stadt op vragen van raadslid Paul Lieverse (ChristenUnie) over negatieve ervaringen van mensen die spullen wilden afleveren bij de opvanglocaties De Kulck en Tobias.

Annette Docter

In het voormalige Rabobank-gebouw aan De Kulck en in de tijdelijke opvang achter het gemeentehuis, Tobias genoemd, verblijven vluchtelingen uit Oekraïne en asielzoekers uit andere landen. Naast de inzet van ambtenaren zijn er ook veel vrijwilligers op beide locaties actief. Daarnaast bieden andere inwoners uit Lansingerland regelmatig goederen aan of ze nodigen vluchtelingen uit voor een uitstapje.
Volgens Lieverse is het de afgelopen tijd regelmatig voorgekomen dat aanbieders van spullen of een uitje geen toegang kregen tot beide locaties of specifieker tot de mensen die zij wilden bezoeken. Wat kan daar de reden van zijn, vroeg Lieverse de burgemeester.

Kwetsbaar

Burgemeester Pieter van de Stadt legde uit dat de bewoners van De Kulck en Tobias beschermd worden tegen de omgeving. Er zijn beveiligers en kwartiermakers aanwezig en er is een welzijnscoördinator aangesteld. Na een aantal incidenten zijn de regels strenger geworden. Dat heeft verschillende redenen.
Als je iets voor één of twee mensen wilt afgeven, kan dit in de opvang problemen geven. Daarom wordt gevraagd dit op het gemeentehuis af te geven. Ook is het niet de bedoeling dat een vrijwilliger spontaan iemand meeneemt voor een uitje. Hierdoor zou men een registratiemoment kunnen missen wat problemen kan geven. Dit is al eens gebeurd.
Ook moet worden voorkomen dat bewoners slachtoffer worden van mensenhandel in algemene zin en uitbuiting. Het is daarom, volgens de burgemeester, van het grootste belang dat contact alleen via de coördinator loopt (tel. 14 010) en niet via de opvanglocaties zelf.
"We begrijpen dat vrijwilligers en anderen met goede bedoelingen naar de opvang komen, maar helaas kan dit ook minder positieve gevolgen hebben", aldus de burgemeester. "Daarbij komt dat er ook mensen zijn die kwade bedoelingen hebben."
Op dit moment zijn er genoeg spullen in de opvanglocaties aanwezig. Mocht er toch iets nodig zijn, dan wordt dit via Facebook of de website van de gemeente bekend gemaakt.
Eventuele vragen kunnen via het algemeen telefoonnummer van de gemeente Lansingerland worden gesteld, tel. 14 010.