Dansdocente Mirjam te Lintelo neemt afscheid van Flexxdance

"Het is nu tijd om mijn droom na te jagen"

Berkel en Rodenrijs - Oké. Met al zijn sportattributen en houten tribunes is De Sterrenhal geen Luxor Theater. Maar wanneer het even niet anders kan, dan is de sporthal in Berkel en Rodenrijs in elk geval een prima locatie om er een lekker dansfeest te vieren. Zoals dat bijvoorbeeld op zaterdag 2 juli gebeurde. Ter plekke namen de leden van Flexxdance afscheid van Mirjam te Lintelo, gedurende drie generaties een begenadigd dansdocente.

Arie van Driel

De manier waarop jong en oud Mirjam uitzwaaide gaat als memorabel de annalen van de dansvereniging in. Aan het einde stond zo´n beetje iedereen van de ongeveer 150 bezoekers van de galavoorstelling op de dansvloer. Ieder verdiept in zijn of haar eigen dansje, ritme en bewegingen. Inclusief Mirjam. Ze danste zoals ze dat ooit deed als studente aan de dansacademie (Codarts) in Rotterdam en de daarop volgende 35 jaar tijdens de lessen bij Flexxdance. Vol beleving en bezieling.
Dat Mirjam geliefd was bij de (oud-)leden (en hun ouders) van Flexxdance - van peuters tot volwassenen - bleek onder meer uit de massale belangstelling. Zo bleken de tribunes niet toereikend om iedereen een zitplaats te geven. Zelfs met een beetje inschikken lukte dat niet. Dus waren de vakken met staanplaatsen vrijwel ´uitverkocht´. Mirjam bleef er opvallend nuchter onder: "Er zijn meer mensen dan ik zelf eerlijk gezegd vooraf had verwacht."
Normaal gesproken organiseert Flexxdance - onderdeel van Omnisport 2B - om de twee jaar een galavoorstelling in een theater. Zoals dat al zeventien keer eerder gebeurde. Door diverse omstandigheden zat een dergelijke ambiance vol pluche er nu niet in. Het (geslaagde) alternatief: de Sterrenhal.

Inspiratie

Ruim vijfendertig jaar geleden startte de toen net aan de dansacademie afgestudeerde Mirjam met lesgeven in de Willem Huygenszaal in Berkel en Rodenrijs. Daar overspoelde zij met een waterval aan inspiratie de oma´s wier dochters en kleindochters later ook bij haar op dansles gingen. Een aantal van hen kreeg dat tot op Mirjams laatste lesdag.
Mirjam: "Het moet nog even binnenkomen, dit afscheid. Maar aan de andere kant, het is nu tijd om mijn droom na te jagen en totaal iets anders te gaan doen." Ze wordt kunstzinnig therapeut en personal coach.
Op de inmiddels lege tribunes van de Sterrenhal gaan haar gedachten terug naar het begin van haar danscarrière. "Ik wilde een eigen theaterprogramma neerzetten. Mijn eigen voorstelling! Dat lukte. Ik weet nog dat toen ik na afloop naar huis liep, ik luidkeels op straat begon te zingen. ´If I can make it there, I´ll make it Anywgere´. New York, New York. Frank Sinatra. Zo blij als ik was."

Bestaansrecht

Er liepen afgelopen zaterdag tijdens het afscheidsfeest van Mirjam meer mensen met een blij gemoed rond. Het feit dat de voorstelling überhaupt kon worden georganiseerd, was daar debet aan. Door de coronapandemie verloor Flexxdance dusdanig veel leden, dat het toenmalige bestuur een jaar geleden besloot om de vereniging zonder enig bestaansrecht op te heffen. Door ingrijpen van onder anderen de ´dames van de zumba´, kon er op het nippertje toch een doorstart worden gemaakt.
Mirjam: "Met die wetenschap in je achterhoofd en als je dit programma ziet, dan had dit zeker een plaats in het theater verdiend."