Open Dag moestuinvereniging ‘Berkelhof’

Berkel en Rodenrijs - Zaterdag 2 juli houdt de moestuinvereniging weer haar Open Dag. Het is dan de moeite waard om even langs al die tuinen te lopen om te zien hoe gevarieerd men kweekt. Naast diverse groenten zien we nu veel bloemen, kruidentuinen en tuinen gebaseerd op mooie TV-programma’s.

John Hofman

“Alle tuinen zijn nu verhuurd”, vertelt voorzitter Stefano Mantegazza. “We proberen rekening te houden met de wensen van de tuinders. De een wil 50m², de ander een stuk groter. We gaan nu niet verder dan maximaal 150m² zodat we meer mensen een kans kunnen geven om te gaan tuinen. Er zijn nog enkele leden die een groter stuk hebben, want die zitten er al vele jaren. Het is echt bedoeld als hobbytuin. Jaren geleden had men een moestuin speciaal voor het kweken van groenten om de winter door te komen. Alles ging in de vriezer omdat men het financieel niet zo breed had. Het kweken is nu zeer gevarieerd en dat komt mede door de klimaatverandering. Deze heeft invloed op de tuinen, want we zien nu zelfs aubergines en pepers op de koude grond. Zelfs een eucalyptusboom staat er tussen. Voorheen kon dat alleen in de kas”. Steeds meer vrouwen huren tegenwoordig een tuin. Terwijl we een rondje maken, zien we tuinen waar zo op het oog alleen maar onkruid groeit. Stefano: “Nee, dat zou je denken, maar dit wordt gebruikt als kruiden. Zelfs brandnetels worden niet weggegooid of men maakt van bepaalde soorten, zoals calendula een zalfje om wonden te helen”. Volgens hem zit er wel steeds meer stikstof in de grond. Over het algemeen worden de tuinen goed bijgehouden. “Degenen die de tuin verwaarlozen of er nooit op komen, geven we een waarschuwing en uiteindelijk kunnen we de huur opzeggen. Het moet wel netjes blijven. Men moet vooral plezier op de tuin hebben en geen last van de buren."

Wijngaard

Niet alleen het kweken is veranderd, ook de mensen die tuinen. “Je ziet het verschil tussen de oude en de nieuwe kern van leden. De oude garde drinkt ’s morgens eerst een ‘bakkie’ koffie met elkaar, maken een praatje en geven elkaar goed bedoelde adviezen. Er zijn ook tuinders die puur komen om te tuinen en niet zo betrokken zijn bij de vereniging. Er zitten zelfs hoogopgeleide mensen tussen, die op hun manier experimenteren met het kweken van andere soorten groenten en/of planten. We zien veel ‘creatieve’ tuinen. Stefano is niet alleen voorzitter. Hij was destijds de initiatiefnemer om er een wijngaard te realiseren en inmiddels is er een prachtige wijngaard ontstaan, waaruit ieder jaar een aantal flessen wijn kan worden geproduceerd. “We gebruiken die voor onze vereniging zoals bij een vergadering of als iemand zijn verjaardag viert. Bij het onderhoud van de wijngaard en het oogsten helpen zelfs omwonenden van Berkelhof mee. We doen als vereniging mee aan de jaarlijkse wijnkeuringen van het amateursgilde. Vorig jaar eindigden we als tweede met onze witte wijn en ook dit jaar is het gelukt”, zegt Stefano met enige trots.

Betere oogst dit jaar

We komen Jan de Veld (83) tegen. Hij heeft, zoals bijna dagelijks, weer enkele uren op zijn tuin doorgebracht. “Ik zit hier al twintig jaar, maar heb al vanaf mijn 32e jaar een moestuin”, vertelt hij, terwijl we teruglopen naar zijn tuin. Het ziet er allemaal keurig uit en in het kasje staan druivenranken, komkommers en meloenen. “Echte, heel lekkere Frankentalers”, zegt hij trots. Ook zijn echtgenote heeft een stukje tuin waar vooral bloemen staan en een klein terras waar ze met mooi weer regelmatig zitten. “Soms zijn we hier de hele dag en dan nemen we ons lunchpakket mee”, lacht hij. De oogst was vorig jaar minder goed dan dit jaar. “Alles doet het nu goed en de productie zal, zo verwacht ik, behoorlijk zijn”. Elke dag besteedt hij enkele uren aan zijn tuin. Voorlopig tuint hij nog een poosje verder. “Heerlijk in de buitenlucht en iedere dag verse groenten."

Je hebt wat om handen

Even verderop zien we Abdel Elberkani aan het werk. Ook zijn tuin ziet er keurig onderhouden uit. Geboren in Marokko zou je denken dat hij groenten kweekt die vooral bij zijn cultuur horen, maar het blijkt dat hij net zo makkelijk ook wortels, bieten en sperzieboontjes kweekt. “Van alles eigenlijk. Ik geef ook veel weg, want je kunt niet alles zelf opeten. Ik vind het leuk als ik iemand blij kan maken”. Hij tuint nu voor het tweede jaar maar woont al weer vierentwintig jaar in Berkel en Rodenrijs. “Het was niet echt mijn hobby, maar vanwege de gezondheid kwam ik thuis te zitten en wilde toch wat omhanden hebben. Ik heb er veel plezier in”. Hij heeft goede contacten met andere tuinders. “De voorzitter is mijn buurman”, zegt hij. Zijn tuin ziet hij niet als een stuk grond om zoveel mogelijk te produceren, maar meer als hobby. “Echt voor het goedkope hoef je het niet te doen, want je hebt kosten als huur, inkopen van zaad e.d. Onderling wordt er ook veel geruild en dat is juist het leuke van tuinen: de een heeft dit, de ander dat en zo kun je elkaar blij maken."

Op 1 november 2021 (begin van de tuinjaar) telde de vereniging 168 leden, 4 leden zonder tuin en 11 aspirant leden. De meeste leden zijn woonachtig in Lansingerland. Een aantal leden zijn woonachtig in Pijnacker, Rotterdam, Zoetermeer, Den Haag en Capelle a/d IJssel.
De Open Dag is op zaterdag 2 juli van 10.00 tot 14.00 uur. Tussen 10.00 en 11.00 uur krijgen bezoekers gratis koffie of thee. In de ochtend zijn er leuke kinderactiviteiten en doorlopend zijn er rondleidingen waarbij u vragen kunt stellen aan een van de leden.
Moestuinvereniging Berkelhof, Planetenweg 1a, Berkel en Rodenrijs. www.berkelhof.nl .