Inmiddels staan er twee regentonnen bij ons in de tuin. Het is fijn als ze vol zitten, maar dat betekent ook dat het heeft geregend. Op het moment dat ik deze bijdrage schrijf, stortregent het buiten. Terwijl schoolkinderen zich door het noodweer ploeteren, bedenk ik dat de ton weer lekker vol loopt met hemelwater. Je krijgt het gratis en voor niets, je hoeft er niets voor te doen. Het water wordt gebruikt om tijdens een droge periode de kuipplanten buiten of die aan de muur in baskets hangen in leven te houden.
In de achtertuin staan ook de vaste planten die we vanwege de renovatie van de straat uit de voortuin moesten verwijderen, tijdelijk opgepot. Deze hebben extra water nodig om ze nog enige kans op een toekomst te geven. Dan is het toch heerlijk dat het op z'n tijd regent en de tonnen lekker vol raken.
Maar eigenlijk houd ik van een lange periode van zomerweer, lekker warm en droog. Door de klimaatveranderingen zullen we echter steeds vaker te maken krijgen met hoosbuien. Daardoor is het makkelijker een voorraad water te verzamelen voor als de zon het toch meerdere weken voor het zeggen heeft en de droogte toeslaat. Probeer het ook, een regenton. Het bespaart leidingwater, misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar alle beetjes helpen, nietwaar?

Annette Docter