Brandweerkazerne Bleiswijk organiseert Open Dag

Bleiswijk - Op zaterdag 2 juli organiseert de brandweerkazerne Bleiswijk van 10.00 tot 16.00 uur een Open Dag. De brandweerkazerne is gevestigd aan de Jan van der Heydenstraat 6 in Bleiswijk. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

Door Yennah Schenk

Bij binnenkomst van de kazerne is op een scherm gelijk te zien welke melding er is binnengekomen. Niets wijst erop dat de pieper ieder moment kan afgaan. Maar schijn bedriegt en daar weten Kristiaan van Spengen en Mike de Bruin alles van. Als ervaren brandweermannen, Kristiaan zes jaar en Mike zeventien jaar in het vak, weten ze hoe het is om in een stressvolle situatie te moeten handelen.
Kristiaan vertelt dat een grote meerderheid denkt dat de brandweer alleen richting een melding gaat als er brand is. "Ja, dat doen we, maar we doen meer", lacht hij. "Het brandweerkorps wordt in het algemeen ingezet voor reanimaties, bij verkeersongevallen, wanneer er gevaarlijke stoffen vrijkomen, ongevallen met dieren en voor hulp bij storm- en waterschade." Verder beschikt brandweer Bleiswijk over droogpakken om redding op of bij het water te kunnen uitvoeren. Vaak ondersteunen ze ook andere hulpdiensten zoals de politie en ambulance.

Open Dag

Eigenlijk zou de Open Dag in 2020 plaatsvinden, maar door de coronamaatregelen besloten ze het evenement door te schuiven. De Open Dag heeft als doel mensen te informeren over de werkzaamheden van de brandweer en nieuwe brandweerlieden te werven. ’s Ochtends houdt burgermeester Pieter van de Stadt een praatje in de kazerne en daarna is er tijd om een rondje door de kazerne te wandelen. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de verschillende voertuigen, een voorlichting bijwonen en is er tijd om vragen te stellen. Voor de jeugd zijn er buiten activiteiten, georganiseerd door de jeugdbrandweer uit Berkel en Rodenrijs.

Werving nieuwe brandweerlieden

Naast dat het interessant is om een kijkje achter de schermen te krijgen, is de brandweerkazerne Bleiswijk op zoek naar nieuwe mensen. Kristiaan: “Je gaat bij de brandweer, omdat je hart hebt voor het helpen van mensen. Daarnaast geeft het ook een ontzettende adrenalinekick.” Op dit moment bestaat het team uit achttien mensen met een leeftijd van 18 tot 54 jaar.
Ben je geïnteresseerd en tussen de 18 en 45 jaar? Voordat je een echte brandweerman of -vrouw bent moet je eerst aan een aantal criteria voldoen. Zo moet je in een straal van (tien minuten) van de kazerne wonen, twee keer per week beschikbaar zijn, lichamelijk fit zijn, niet bang zijn voor situaties met bloed. Vrijwilliger zijn bij de brandweer is een betaalde (parttime) baan. U ontvangt een uurvergoeding voor opleiden, oefenen en incidenten.

De brandweerkazerne organiseert na de Open Dag in augustus en september een reeks informatiebijeenkomsten waarin ze voorlichting en uitleg geven aan geïnteresseerden. U kunt u aanmelden bij Mike de Bruin via mike.debruin@vr-rr.nl of spreek hen aan op de Open Dag op zaterdag 2 juli.