De Bron, als huiskamer vol liefde en troost

Wethouder Titia Cnossen blij met Buurthuis Oekraïne

Berkel en Rodenrijs - Als zij er al enig benul van hebben, de waan van alledag in hun geboorteland gaat in elk geval aan de kinderen uit Oekraïne in de geïmproviseerde speelhoek voorbij. De invulling van de kleuren van universele kleurplaten is waar zij zich op een gezonde manier in vastbijten. En wie genoeg heeft van het kleuren, duikt met een vrolijk gemoed op het springkussen buiten.

Arie van Driel

Ondertussen genieten hun moeders - er is slechts een enkele vader aanwezig - en mensen bij wie zij als gast in het gezin wonen, in de aanpalende huiskamer van de maaltijd met onder meer soep, vleespasteitjes en lasagne. Speelhoek en huiskamer bevinden zich in het gebouw van de gereformeerde kerkgemeente vrijgemaakt (GKV) De Bron in Berkel en Rodenrijs.

Initiatief

Sinds woensdag 8 juni ontvangen de kerkleden daar op dinsdag en woensdag van 10.00 tot 16.00 uur gezinnen uit Oekraïne die voor het oorlogsgeweld in hun land zijn gevlucht in Buurthuis Oekraïne, zoals zij hun initiatief noemen en dat feitelijk vrijwel meteen na het ontbranden van de oorlog werd genomen.
Vrijwilliger Jan Otten: "Er is toen vanuit onze gemeente een werkgroep gevormd. Om als dat nodig zou zijn, vluchtelingen hier een veilige plek waar zij samen kunnen komen, te bieden. Als leden van De Bron hebben wij immers de verantwoording om er voor hen te zijn en hen ook te ontlasten."
In Buurthuis Oekraïne, dus. Dat op dinsdag 21 juni officieel door wethouder Titia Cnossen werd geopend. Dat feest werd mede mogelijk gemaakt door de diaconie van De Bron, Plus Koelhuis Bergschenhoek, Feestart (springkussen) en Sectorinstituut Transport en logistiek (tasjes met teken-/kleurspullen voor alle kinderen).

Blij

Titia Cnossen: "Ik heb veel waardering voor dit warme initiatief én de vele mensen die dit mogelijk maken. Dat jullie willen helpen, dat maakt me blij. Wij op het gemeentehuis, doen ons best. Maar wij kunnen in principe niet veel meer doen dan het regelen van papieren en een paspoort. De echte hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne moet uit de samenleving komen. Dankzij de leden van De Bron gebeurt dat hier. En deze mooie huiskamer waarin ik nu samen met vrijwilligers, gastgezinnen en Oekraïners mag zijn, geeft die hulp ook iets extra´s. Nogmaals, Buurthuis Oekraïne maakt me blij."
Ter plekke ontmoeten, praten, spelen en eten de Oekraïners met elkaar. Ondertussen staan vrijwilligers van de kerkgemeenschap klaar om hun vragen hoe te komen aan pakweg een paspoort, vrijkaarten voor zwembad De Windas en speeltuin De Kievit of een fiets. Weer andere vrijwilligers halen hen met een busje of auto op bij hun onderkomen in gebouw De Kulck of bij het gastgezin waar zij verblijven. En brengen hen ook weer terug.

Dankbaar

Daarnaast zijn er ook de vragen van werkzoekenden, onder wie een juriste, gynaecologe en een werktuigbouwkundig ingenieur. Daarin worden zij zoveel mogelijk ondersteund door leden van de kerkgemeente met een netwerk in diverse branches. Nadeel in de zoektocht: niet iedere inwoner van de welvaartstaat Oekraïne, hoe hoog opgeleid ook, spreekt minimaal Engels. Wat een minpunt tijdens de sollicitatie betekent. In het buurthuis verloopt de communicatie tussen gastheer/vrouw en gast(e) in veel gevallen dan ook via een tolk, 'moderne technieken' en met handgebaren.