Centrumdeel Westerwater 25 jaar geleden in gebruik genomen

Berkel en Rodenrijs - Momenteel wordt hard gewerkt aan de uitbreiding van het winkelcentrum van Berkel en Rodenrijs. Inmiddels is het 25 jaar geleden dat zich aan het Westerplein en het Westerwater winkels vestigden. De Centrumpassage ging begin oktober 1997 open. Tegelijkertijd werd ook het oudere winkelgedeelte aangepakt. De uitbreiding van Berkel Centrum en de uitbreiding van het bestaande centrum werd begin november 1997 groots gevierd. We zullen de komende tijd regelmatig stilstaan bij deze mijlpaal.

Annette Docter

De toenmalige wethouder Bart Busch overhandigde de eerste symbolische sleutel aan bloemist Piet van der Burg. Hij verhuisde van de Wilhelminastraat naar het Westerwater, rechts van de trap. Op 23 mei 1997 was Hans Textiel de eerste winkel die de deuren opende in het pand waar nu Zeeman is gehuisvest.
Al in 1989 werd een tekort aan winkelruimte in Berkel en Rodenrijs geconstateerd in een onderzoek naar het functioneren van het winkelgebied in deze gemeente en een 'kooplek' door het ontbreken van volledig uitgeruste supermarkten. Met de komst van Albert Heijn aan het Westerwater zou het aanbod fors worden vergroot.
Maar ook het bestaande deel van Berkel Centrum onderging een verandering. Op 28 mei 1997 werd de eerste paal geslagen voor uitbreiding van de winkels in het bestaande winkelcentrum. Supermarkt A & P en het Kruidvat zouden aan die kant van het winkelgebied de trekkers moeten worden.

Feest

Ter gelegenheid van de afronding van de 1e fase van Winkelpromenade Berkel Centrum, zoals het nieuwe winkelgebied werd genoemd, werd eind juni 1997 een gezellige feestweek met muziek, optredens en een kassabonnenactie gehouden.
Aanstaande zaterdag 2 juli wordt het 25-jarig bestaan gevierd met een zeer feestelijke editie van het Mid Summer Shoppen dat van 14.00 tot 20.00 uur wordt gehouden. Het winkelend publiek kan profiteren van leuke acties en aanbiedingen.
Donderdagavond 23 juni jongstleden werden de jubilerende winkeliers uitgenodigd voor een toost bij Edelweiss. Voorzitter Ronald Vedder feliciteerde de winkeliers en benadrukte hoe bijzonder het is dat er zoveel betrokken ondernemers in het centrum zijn gevestigd. Hiervan zijn sommige zelfs ook al 25 jaar actief. Het winkelaanbod is divers met lokale specialisten en ketens. De winkeliersvereniging is trots op het winkelgebied en haar ondernemers en hoopt ook komende jaar aantrekkelijk te blijven voor de consument en de ondernemer.
De jubilerende winkeliers zijn: Visshop, Slager Lansingerland, Sonja's Vitaminebron, Gildepoelier Leon van den Berg, Kaaswaag, Wijnhandel van Vianen, AH, Juwelier Ingrid Pruisken, Hema, Snoep Express, Hans Anders, Intertoys, Zeeman, Warby Hair, Dame Blanche, Wereldwinkel, Dikkenberg en Optiek de Schepper.
Sandra, werkzaam bij Bakker van Maanen (destijds Bakker Rodenburg), werkt al 25 jaar op het Versplein. Ook zij werd in het zonnetje gezet. Hetzelfde geldt voor de Keurslager, Sonja’s Vitaminebron en Dikkenberg. Zij zijn nu zo’n 23-24 jaar aanwezig in het centrum.

De Visch

De bij de toost aanwezige winkeliers lieten zich fotograferen bij De Visch, het kunstwerk dat in het najaar van 1997 werd geplaatst geplaatst. Werk van de kunstenaar Jan Samson. Het idee voor het plaatsen van een kunstwerk kwam van ING Vastgoed dat het winkelgedeelte ontwikkelde. Er werd een adviescommissie in het leven geroepen die een keuze maakte uit een honderdtal inzendingen. De keuze voor de Visch mag niet vreemd genoemd worden. Het tevens verlichte kunstwerk verwijst naar een groot meer dat eeuwen geleden op de plek van het nieuwe winkelcentrum lag en waar vissers hun dagelijks brood mee verdienden.

Appartementen

Boven de nieuwe winkels aan het Westerwater werden appartementen met dakterrassen gerealiseerd. Er ontstond een run op deze appartementen. Vanaf 13 juni 1997 werden de eerste appartementen opgeleverd. De gemeente wilde in eerste instantie dat de appartementen aan de eigen inwoners van 55 jaar en ouder zou worden aangeboden. Dat doel werd ruimschoots gehaald aangezien 75% aan deze doelgroep werd verhuurd.