Zeven tips om inbraak te voorkomen tijdens je vakantie

Lansingerland - Na twee ‘corona-zomers’ gaan we er de komende zomer weer met zijn allen op uit. Allerlei voorbereidingen worden getroffen, maar is thuis ook alles geregeld? Om te voorkomen dat de thuiskomst een koude douche wordt, is het verstandig om inbraakpreventie-maatregelen te nemen. De tips in dit bericht maken het een inbreker stukken moeilijker om binnen te komen.

Als er overduidelijk niemand thuis is, nodig je de gelegenheidsinbreker eigenlijk uit om bij jou eens een kijkje te gaan nemen. Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) zegt hierover: “Ik loop regelmatig een rondje door mijn woonwijk en zie meteen of mensen thuis zijn of niet. Want zeg nou zelf, het valt toch op als er dagenlang ’s avonds maar één lampje in de woonkamer brandt. Of als de gordijnen ook overdag dicht blijven. Of wanneer je (als inbreker) naar de voordeur loopt en vervolgens stapels folders en kranten zichtbaar op de deurmat ziet liggen, dan is het toch vrij duidelijk dat er niemand thuis is? Een inbreker weet dan dat hij alle tijd heeft om zich toegang tot je huis te verschaffen en te kijken of er waardevolle spullen zijn, zoals sieraden, laptops."

Slechte deursloten

Inbrekers komen meestal binnen via de achter- of voordeur. Een ervaren inbreker ziet onmiddellijk of een slot makkelijk te forceren is of dat het juist een zware klus gaat worden. Als hij de keuze heeft, zal hij de beter beveiligde huizen voorbij lopen en kiezen voor de makkelijkste optie, namelijk daar waar het deurslot niet is voorzien van inbraakwerende sloten of beslag. Hier kan een inbreker dus nog steeds door middel van zgn. ‘cilindertrekken’ het slot gemakkelijk openen. Dat is te voorkomen door het monteren van het juiste deurbeslag, namelijk beslag met cilindertrekbeveiliging met een SKG cilinder.

Tips

Ga naar inbraakmislukt.nl en check je voordeur, achterdeur en je ramen via “Hoe beveilig ik beter?” Als daaruit blijkt dat je het beste je oude beslag kunt vervangen door beslag met cilindertrekbeveiliging (eigenlijk een minimum-eis), plaats dan dat nieuwe beslag op de achterdeur voor je vertrekt.
Laat ’s avonds niet één lampje aan gaan, maar alle lampen die je normaliter ’s avonds aan hebt. Zet er een tijdschakelaar op en stel ze in op verschillende tijdstippen. Laat de lamp in de slaapkamer nog een kwartiertje aan nadat alle lampen in de woonkamer zijn uitgegaan.
Doe je jaloezieën of gordijnen van je woonkamer veelal helemaal dicht bij het slapengaan, verander dat dan een paar weken voordat je op vakantie gaat. Laat ze overdag en ’s avonds half open zodat je wel naar binnen kunt kijken, maar daarbij geen zicht hebt op de hele kamer.
Ruim je woonkamer en keuken juist niet perfect netjes op. Laat een kopje op tafel staan of wat afwas op het aanrecht. Plak (tijdelijk) een nee/nee sticker op je brievenbus om overtollige reclamepost te voorkomen of vraag iemand om je brievenbus/deurmat regelmatig te legen. Vraag een van je buren om een oogje in het zeil te houden. Vermeld niet op social media of je antwoordapparaat dat je met vakantie bent.