Goed wonen in Het Palet:

“Wij hebben nu plaats gemaakt voor jongeren”

Berkel en Rodenrijs - Onlangs werd de sleutel uitgereikt aan de eerste bewoner van het nieuwe appartementencomplex Het Palet, gebouwd op het voormalige terrein van kistenfabriek Hordijk die onder meer pallets produceerde. Vandaar de naam Het Palet. Nu er van lieverlee bewoners in Het Palet komen, bezochten we er een aantal tijdens het inrichten van hun woning.

Door John Hofman

Het Palet is gebouwd in opdracht van eigenaar 3B Wonen die de appartementen verhuurt. Op de begane grond belden we aan bij het echtpaar Sonja en Ben Dudok. Hoewel ze er al enkele weken geleden hun intrek hebben genomen, is Ben nog steeds bezig om wat klusjes te doen. “Ik doe alles zelf. Er is hier nog geen monteur in huis geweest, bij wijze van spreken”, zegt hij. In zijn werkzame leven was hij allround timmerman, dus doet hij alles zelf. Het echtpaar woonde 22 jaar in de Vogelbuurt in Berkel en Rodenrijs. Destijds kwamen ze vanuit Rotterdam hier naar toe en ze hebben er geen moment meer aan gedacht om terug te gaan naar hun geboortestad. “Inderdaad zijn we nu een stuk kleiner gaan wonen”, vertelt Sonja, “maar daar wen je vanzelf aan. Bovendien hebben we als het ware plaats gemaakt voor jongeren die ook graag een woning willen huren. We vinden het een mooi appartement met aan de achterzijde straks een mooi uitzicht, want daar komt een parkje en een vijver met rondom mooie woningen, een geheel autoluwe wijk.” Ze hebben wel veel spulletjes weg moeten doen en ze zullen hun achtertuin zeker missen. Dat gemis wordt echter weer goed gemaakt door hun moestuin in Rotterdam die ze al vele jaren hebben. Daar staat een tuinhuisje op waar ze zelfs kunnen en mogen overnachten. Ze gaan er regelmatig naar toe, want het zijn echte tuinliefhebbers. In een klein kasje worden onder meer aardbeien gekweekt. Ben: "Ik denk dat we daar al veertig jaar zitten”. Echtgenote Sonja heeft als hobby poppen en poppenhuizen maken. Ze laat haar hobbykamertje zien, waarin de mooiste poppenhuisjes staan. Alle meubeltjes en andere spulletjes die erin staan maakt ze zelf. Inmiddels heeft ze er voor de verhuizing een aantal verkocht, want "we konden ze niet allemaal meenemen". Het wonen in Berkel en Rodenrijs vinden ze heel gezellig. Het winkelcentrum biedt alles, dus hoeven ze niet meer per se naar de grote stad om boodschappen te doen. “Wij houden het hier wel uit”, aldus beiden.

Dorps maar ook iets van een stad

Op de bovenste etage komen we Jan Slingerland tegen. Samen met echtgenote Dicky gaat hij nu wonen in Het Palet, komende uit de wijk De Gouden Griffel in Berkel en Rodenrijs. “Je ziet dat ik nog volop aan het klussen ben en dat niet alle meubelen er al staan. Een aantal is zelfs te groot voor dit appartement dus moeten we kleinere meubels aanschaffen. We hebben vijftien jaar in een eigen woning gewoond en deze nu verkocht. Niet dat we zomaar voor een huurappartement in aanmerking kwamen hoor! We stonden al ruim twaalf jaar ingeschreven voor een kleinere woning want aangezien we steeds ouder worden is een eengezinswoning op een gegeven moment veel te groot voor ons tweeën. Zeg maar dat het een vooruitziende blik was! We hebben er met veel plezier gewoond. Dit appartement zou 1 mei dit jaar worden opgeleverd, maar het liep iets uit. Dat is nu 1 juni geworden. “Dat komt omdat Stedin de appartementen nog niet had aangesloten op het lichtnet. Net op tijd, want we moesten onze woning ook opleveren.” Ze hadden het geluk te mogen kiezen, dus kozen ze voor een hoekappartement op de bovenste etage. “We hebben nu een mooi uitzicht. Nee, mijn vrouw is hier nu niet, ze is bezig om alles in onze woning op te ruimen, want je moet deze uiteraard schoon opleveren.” Oorspronkelijk komen beiden uit Voorburg, daarna woonden ze tien jaar in Zoetermeer wat ze een saaie stad vonden. “Zoetermeer is nu behoorlijk groot geworden maar het heeft geen ‘ziel’. Lansingerland heeft de voordelen van een stad, maar is in feite nog steeds een groot dorp. Alle winkels zijn dichtbij, we hebben de Randstadrail die je in korte tijd overal naar toe brengt. We doen heel veel op de fiets of pakken de Randstadrail. De auto wordt weinig gebruikt.”
Slingerland voelt zich prima in de nieuwe wijk achter de Rodenrijseweg. “Van hieruit loop je zo naar het Annie M.G. Schmidtpark. Aan de achterzijde zie je een gemêleerde wijk met mooie, gevarieerde woningen en er komt en parkje. Wat wil een mens nog meer?”