In deze aflevering (329) van Heden & Verleden lezen we over 50 jaar DOTO-kamp. Een feestje, zowel voor kinderen als begeleiding.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 - 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door John Hofman

DOTO-kamp bestaat 50 jaar

Bergschenhoek - Sportvereniging DOTO organiseert dit jaar voor de vijftigste keer haar zomerkamp. Deze keer is opnieuw gekozen voor de locatie in Esbeek, vlakbij Hilvarenbeek.

“Daar zijn we inmiddels al zo’n elf keer geweest", weten Nel Zaaijer en Jaap Kunst. "Een geweldige locatie met onder meer een grote zwemvijver van 300 meter. Je moet wel al twee jaar tevoren boeken, anders ben je te laat.”
We spreken Nel Zaaijer en Jaap in sporthal De Zijde waar sv DOTO Lansingerland traint.
Jaap is als kind al bij DOTO gekomen. Inmiddels is dat zo’n 48 jaar geleden en hij is al jaren, evenals Nel, hoofdleider bij het jaarlijks kamp.
Nel: “Mijn dochter was vier jaar toen ik bij DOTO kwam. Ik heb 36 keer een zomerkamp meegemaakt, zat in het bestuur en ben al jaren trainster.” Dit jaar zijn we enigszins losgekoppeld van sv DOTO Lansingerland en een stichting geworden met een eigen bestuur. Uiteraard blijven we warme contacten houden met sv DOTO.
Het organiseren van het zomerkamp kost veel tijd en energie, maar ze hebben het er graag voor over. Beiden, lachend: “Je wordt weer kind met de kinderen”. Nu alles digitaal wordt geregeld is het voor hen wat rustiger organiseren geworden. Vroeger moesten ze alles opschrijven, lijsten maken, kopiëren en informatie rondbrengen. “We begonnen destijds met ongeveer 80 kinderen en nu gaan er 110 mee. Meer is niet mogelijk vanwege het maximum aantal bedden op de locatie. Er is nu een wachtlijst. Iedereen mag zich laten inschrijven, dus niet alleen leden van DOTO. Er gaan nu ook weer kinderen van buitenaf mee.” Het DOTO-kamp is in al die jaren op verschillende locaties geweest zoals Voorthuizen, Oostvoorne en Bergeik. Ongetwijfeld komen de herinneringen weer boven bij inmiddels vaders en moeders die als kind meegingen. Het is van generatie op generatie gegaan. Nu gaan hun kinderen mee op kamp. In de beginjaren werd er in tenten gebivakkeerd. In Bergeik stond het eerste kamphuis met kamertjes en daarin stapelbedden.

Geen contact met thuisfront

Uiteraard merken Nel en Jaap dat er veel is veranderd. Met name de kinderen zelf. Ze zijn, mede door de komst van het internet, bijdehanter en een stuk mondiger geworden. Jaap: “Vroeger kon je ze nog blij maken met een kralenketting bij wijze van spreken. Nu ligt dat heel anders en krijgen ze meestal thuis al van alles. Ze mogen van ons geen mobieltje of elektrisch spel meenemen en geen contact hebben met het thuisfront. Dat zorgt alleen maar voor afleiding en problemen. In noodgevallen nemen wij zelf contact op met de ouder(s). Wij vermaken de kids met sport en spel.” Maar hoe gaan jullie er dan mee om als een kind heimwee krijgt? “Dat gebeurt eigenlijk niet of nauwelijks. Op het zomerkamp vergeten ze alles en hebben alleen maar plezier met elkaar. Is er een probleem, dan gaat het kind eerst naar de leiding van de groep waarin het zit die vervolgens met hem of haar gaat praten. Lukt het dan nog niet om ze gerust te stellen dan ontfermt Nel zich over het kind. Zij is ‘moeder’ en ‘psychiater’ tegelijk en kan geweldig met kinderen overweg. Hun eigen kinderen gingen elk jaar mee als kind en waren of zijn nu ook leiding. “Uiteraard zijn er altijd kinderen bij met een ‘rugzakje’, maar gek genoeg passen die zich snel aan. Ze mogen bij ons echt ‘kind’ zijn. Voor ons is het belangrijk om bepaalde dingen over het thuisfront te weten. Bijvoorbeeld of ouders gescheiden zijn, of er recent misschien een overlijden in de familie is geweest. Medicijnen die het kind gebruikt, moeten worden ingeleverd. Daar zorgen wij voor. Als een kind ziek wordt, gaan wij naar de huisarts of in het ergste geval naar een ziekenhuis. Een kind kan bijvoorbeeld een pols breken. We nemen geen enkel risico, want we hebben iemands grootste bezit bij ons en zijn daar een week lang verantwoordelijk voor.”
Als alles gepakt en gereed is, worden de kinderen met bussen naar de bestemming gebracht. Tevens gaan er vier personenauto’s mee met daarin de leiding. In enkele busjes worden de levensmiddelen gebracht. Ook gaat er een container vol met fietsen en materialen mee. Vier ‘man’ zorgt elke dag voor de (brood-)maaltijd.” Dit jaar zijn er 28 vrijwilligers die als leiding meegaan.

Programma

Voor de hele week wordt tevoren een programma opgesteld. Zo is er bijvoorbeeld een denk- of renspel ingedeeld. Alles is gericht op hedendaagse spellen. Het wordt niet te ouderwets. Wat ook opvalt is, dat de kinderen onderling meer communiceren. Ze zijn in de leeftijd van 8 tot en met 14 jaar. Eenmaal ouder worden ze te groot voor zo’n kamp, maar ook te oud om tussen de acht-/negenjarigen te zitten. Het kamp wordt ingedeeld in groepen met daarin alle leeftijden door elkaar. Elke dag eten ze met elkaar aan dezelfde tafel. Als rode draad wordt er een thema bedacht voor de hele week. Deze keer is dat Disney. Er is een wedstrijdelement aan verbonden, echter zonder prijzen. Nel: “We maken ieder jaar iets creatiefs zoals eerder bijvoorbeeld een spiegeltje met mozaïek of een vlieger, als aandenken aan het kamp. Mocht het veel regenen dan is er een ‘regenprogramma’ achter de hand. Iedere dag wordt er een filmpje gemaakt en op de website (www.dotokamp.nl) gezet, als een soort verslag, zodat de ouder(s) kunnen volgen hoe de situatie is. Ze mogen wel een kaartje naar hun kind(eren) sturen. Het is altijd een feest als we die uitdelen. Ook de kinderen mogen een kaartje naar huis sturen.”

Sponsors

Het DOTO-kamp krijgt veel gesponsord onder meer van diverse tuinders en met name supermarkt PLUS Koelhuis zorgt voor veel levensmiddelen. DOTO heeft op Koningsdag altijd een kraam in het dorp staan waar vanuit hamburgers worden verkocht voor extra geld voor het zomerkamp. De kosten van het zomerkamp bedragen € 175 per kind, alles inbegrepen. Van het extra geld wil men iets leuks doen voor de kinderen, maar dat blijft nog een verrassing. Het kamp is dit jaar van 12 t/m 19 augustus, altijd in de laatste week van de zomervakantie. Maar zoals gezegd: ze zitten stampvol! Volgend jaar zijn er weer nieuwe kansen om mee te kunnen.