Oproep aan vastgoedsector: meld misstanden anoniem

Lansingerland - Meld Misdaad Anoniem (M.) start samen met de gemeente en private sector een campagne tegen misstanden in de vastgoedbranche. Regelmatig wordt vastgoed misbruikt voor criminele doeleinden. Ook in Lansingerland kunnen panden worden ingezet voor drugs, de opslag van illegale goederen, illegale prostitutie of om crimineel geld wit te wassen.

De campagne moet het bewustzijn van vastgoedmedewerkers vergroten en biedt een veilige meldplek. Makelaars, notarissen, taxateurs, vastgoedbeheerders, hypotheekadviseurs, accountants en belastingadviseurs zijn soms op de hoogte van criminaliteit doordat ze in hun werk afwijkingen signaleren. Denk aan ongebruikelijke betalingen, scheve prijsverhoudingen, vervalste documenten, inconsistentie in dossiers en schijnconstructies.
Door onderlinge werkrelaties komen getuigen soms in de knel. M. biedt dan uitkomst om criminele besmetting van de branche te voorkomen. In de campagne gaan Meld Misdaad Anoniem en de gemeente actief samenwerken met de sector door toolkits en artikelen te verspreiden en presentaties te verzorgen. Via een online campagne en e-learning zien mensen waar ze op moeten letten en worden melddrempels verlaagd.

Impact

Burgemeester Pieter van de Stadt van Lansingerland benadrukt hoe belangrijk meldingen zijn voor de aanpak van criminaliteit. “Als gemeente willen we een veilige woon-, leef- en werkomgeving bieden. Dit kunnen we alleen samen met inwoners en ondernemers doen. We zien en weten niet alles, daarom is het zo belangrijk dat mensen melding maken van mogelijke verdachte activiteiten. Helemaal als het gebeurt in je werkomgeving, zoals bij een makelaar, notariskantoor of accountant. Meld Misdaad Anoniem helpt mensen een misdaad te melden, zonder dat de melder bekend wordt. Hoe aardig je baas ook verder is, criminaliteit is niet toegestaan. Daarnaast kom je als medewerker vaak in de knel met je eigen integriteit en dat verstoort de werkrelatie. Dat moet je niet willen en daarom is het goed dat het meldpunt er is.”
Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt (geen politie). Melden kan telefonisch en online via een beveiligde omgeving. Een klein team van medewerkers waarborgt de anonimiteit en behandelt de melding met zorg. Het meldpunt stuurt jaarlijks 20.000 meldingen door naar politie en andere opsporingsinstanties waardoor dagelijks zaken worden opgelost.
De campagne wordt ondersteund door het NVM, VBO, Vastgoedpro, Makelaarsvereniging Amsterdam, Ministerie van Justitie en Veiligheid, Politie, Openbaar Ministerie, FIU-Nederland, RIEC en veertig gemeenten.