Hoe vaak ik in deze krant melding heb gemaakt van wegwerkzaamheden in onze mooie gemeente Lansingerland is niet meer te tellen. Soms ging het om kortdurende reparaties of aanpassingen van een weg en andere keren om langdurige werkzaamheden in een wijk. Je bent je vaak niet bewust van de overlast die dit kan geven. Niet alleen vanwege het omrijden wat ermee gepaard gaat, maar juist ook voor de mensen die in het betreffende gebied wonen.
Sinds twee jaar wordt de wijk waarin ik woon in z'n geheel heringericht. De riolering wordt vervangen en er wordt nieuwe bestrating aangebracht, waarbij ook oog is voor klimaatadaptieve maatregelen. De speelveldjes worden opgeknapt en gemoderniseerd, kortom de wijk gaat er beslist op vooruit. Dat er gedurende zo'n lange periode overlast voor de bewoners ontstaat, kan bijna niet anders. De aannemer probeert er alles aan te doen om de overlast te beperken. De werkzaamheden vorderen inmiddels gestaag en naar verwachting zullen ze dit najaar afgerond zijn.
Zelf woon ik aan het begin van de wijk en sinds een aantal weken is onze woning omringd door zand en rijplaten. We hopen dat de straat voordat de bouwvak begint dicht ligt.
Voor nu betekent dit inloop van flink wat zand in ons huis. Lopen en fietsen gebeurt al ploeterend door het zand en over rijplaten. De auto moet een eind verderop worden geparkeerd en dat betekent dat je met de boodschappen moet sjouwen. Wie op vakantie gaat, moet goed nadenken hoe je de spullen inpakt om te voorkomen dat je te vaak heen en weer moet lopen. Heeft ook z'n voordelen, zo is ons gebleken. Het geeft dus wat ongemak, maar je weet wat het eindresultaat zal zijn dus leer je ermee leven.
Het enige wat blijft storen zijn de auto's die met hoge snelheid over de rijplaten denderen. Vaak wonen deze mensen ook in de wijk en zowel overdag als 's nachts weten ze de rijplaten te doen dansen met geluidsoverlast tot gevolg. In je tuin zittend of op bed liggend, schrik je elke keer weer op van zo'n klap en dat gaat de hele dag tot midden in de nacht zo door. De aannemer heeft maatregelen genomen om de platen stabiel te leggen en de bewoners erop geattendeerd dat ze stapvoets moeten rijden. Maar helaas, niet iedereen geeft daar gehoor aan.
Daarom - mede namens andere wijkbewoners die rijplaten voor de deur hebben liggen - het verzoek aan automobilisten: pas je snelheid aan!

Annette Docter