Schoolmaatjes maken nieuwkomersgezinnen wegwijs

Regio - Brieven en e-mails van school, oudergesprekken en huiswerk; voor een nieuwkomersgezin is het een extra grote uitdaging om het schoolsysteem te begrijpen. Bibliotheek Oostland zoekt vrijwilligers die gezinnen wegwijs willen maken op school. Goed contact tussen school en ouders is heel belangrijk omdat de kinderen meestal veel hebben meegemaakt en vaak met een achterstand beginnen. Het Schoolmaatjes ONS project zorgt dat nieuwkomers meer betrokken worden bij de school van hun kinderen.

Als Schoolmaatje word je gekoppeld aan een nieuwkomersgezin. Vrijwilligers gaan een jaar lang ongeveer twee uur per week bij het gezin op bezoek. Ze helpen de ouders bij het begrijpen van brieven en e-mails van de school of gaan mee met de oudergesprekken op school. Van tevoren bespreken ze met de ouders waar zij met de leerkracht over willen praten, zodat ze kunnen helpen om het gesprek te voeren. Samen met de ouders kijken vrijwilligers wat het kind nodig heeft en indien nodig helpen ze het kind op weg met huiswerk.
“Binnen dit project is vertrouwen en gelijkwaardigheid erg belangrijk” vertelt projectcoördinator Claudia de Bij. “Als vrijwilliger is het belangrijk dat je flexibel bent en een open houding hebt met een bepaalde mate van zelfreflectie. Ervaring met ouderbetrokkenheid en/of andere culturen is fijn, maar geen vereiste”. Tijdens het projectjaar worden er verschillende trainingsavonden, intervisiebijeenkomsten en nascholingen gegeven. Ook is er uiteraard begeleiding van de coördinator en ontmoetingen met andere schoolmaatjes. Het leren kennen van een gezin uit een andere cultuur verrijkt ook het leven van de vrijwilliger. Mensen die deel willen uitmaken van dit project nemen contact op met Claudia de Bij via c.debij@bibliotheekoostland.nl .