Prachtig initiatief van Heembouw in Berkel en Rodenrijs

Vijf bijenhotels geplaatst in Lansingerland

Lansingerland - Heembouw, de ontwerpende bouwer in Berkel en Rodenrijs creëert niet alleen plekken waar mensen willen zijn, maar ook waar bijen willen vertoeven. Dat bleek donderdag 2 juni maar weer eens. Als maatschappelijk verantwoord ondernemer heeft het, op eigen initiatief, vijf bijenhotels in Lansingerland geplaatst. Eén daarvan werd donderdag 2 juni bij zwembad de Windas neergezet, tussen prachtig bloeiende planten waar bijen zo graag hun altijd ijverige werk doen. Semper Green uit Odijk zorgde voor het bedekken van het dak van het hotel met sedum.

John Hofman

Wethouder Simon Fortuyn mocht het bijenhotel onthullen.
“Mijn laatste handeling als wethouder Beheer Openbare Ruimten”, zei hij met enige weemoed. “Ik heb het altijd met veel plezier gedaan.” Hij blijft wethouder maar krijgt enkele andere portefeuilles in beheer. “Ik ga mij nu richten op onder meer Integrale projecten zoals de N209 en Bleizo-West en daar wil ik me volledig voor inzetten”, aldus de wethouder.

Biodiversiteit

Met de vijf door Heembouw geschonken bijenhotels is hij erg blij.
“Een geweldig initiatief van dit bedrijf. Ik waardeer dit enorm. Het mooie is ook dat ze tevens het onderhoud doen van de hotels. Wij als gemeente Lansingerland zorgen voor de biodiverse omgeving van de bijenhotels.” Het bijenhotel staat inmiddels als een huis. Het werd direct verankerd in beton en tevens voorzien van een informatiebord voor het publiek. “Ik heb zelf in mijn achtertuin ook een bijenhotel staan en door mijn werk als wethouder de afgelopen jaren ook geïnspireerd geraakt om mijn achtertuin te voorzien van bloeiende planten waar de bijen graag op neerstrijken.”
Hoe meer gaten er van het hotel gevuld worden hoe groter de populatie bijen zal zijn.
De andere vier hotels zijn geplaatst in de lengterichting van het Annie M.G. Schmidtpark en op Bedrijvenpark Oudeland. De schuine daken van de hotels zijn voorzien van sedum: een bedekking dat wordt geproduceerd door Semper Green, donderdag vertegenwoordigd door directiemedewerker, Kai van Cool. Dit bedrijf plaatst biodiverse, natuurlijke groene daken van zelf gekweekt sedum met 100% groeigarantie door heel Nederland, zowel bij bedrijven, kantoren als particulieren. Voordelen zijn: wateropslag, duurzaam en meer biodiversiteit.
Nog even het vermelden waard: de bijenhotels zijn door werknemers van Heembouw in hun vrije avonduren in elkaar gezet. De hotels zijn heel belangrijk voor het voortbestaan en behoud van de bijenpopulatie.