Wat is het geweldig dat veel mensen ook op hogere leeftijd nog in staat zijn te doen wat ze willen. Dat ze hun hobby of sport nog kunnen beoefenen of als vrijwilliger druk doende zijn. Er zijn ook steeds meer mensen die na hun pensioenleeftijd blijven doorwerken. Ze zien het niet zitten om van de een op de andere dag met lege handen te staan en als het ware achter de geraniums te verdwijnen. Waarom zouden ze ook. Zolang je je goed voelt en in staat bent datgene te doen wat je wilt dan is dat fantastisch.
Zaterdagavond woonde ik samen met twee collega's de muziekavond John & Friends bij. Ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag was John Hofman door Cultuur aan het Lint gevraagd zijn muzikale vrienden uit te nodigen voor een muzikale avond in 't Koetshuys. De zaal zat vol en John bleek veel muzikale vrienden te hebben. John speelde ooit in een jazzband als drummer, maar tegenwoordig legt hij zich vooral toe op gitaarspelen en zang. Het was hartverwarmend te zien dat leeftijd je hobby niet in de weg hoeft te staan. Ook een aantal muzikale vrienden was niet meer piepjong, maar dat stond hun plezier in muziek maken niet in de weg.
Je ziet het vaker dat mensen die hun liefhebberij ook op oudere leeftijd beoefenen zich langer fit voelen. Het is toch heerlijk om op te staan en te weten dat er op je gewacht wordt. Net als in de tijd dat je naar je werk ging. Dat je je ervaring nog kunt delen met anderen. Als adviseur, bestuurslid of helpende hand. Daarom is het goed te zien dat steeds meer mensen steeds langer actief blijven, ook als het misschien niet altijd makkelijk gaat. Je bent zo oud als je je voelt, zeggen ze wel eens. En als je je goed voelt dan moet je daar van blijven profiteren zolang het nog gaat.

Annette Docter