'Dat opa dit nog mag meemaken'

John & Friends in een uitverkocht ´t Koetshuis

Berkel en Rodenrijs - Er zijn muzikale avonden die de volgende dag en alle dagen erna probleemloos in de herinnering blijven hangen. Doordat die voorstellingen zo puur en eerlijk zijn. Zoals John & Friends, op zaterdag 14 mei in het uitverkochte 't Koetshuys in Berkel en Rodenrijs, er zo eentje was. De charme van de theatershow van gastheer John Hofman (80) zat 'm in de eenvoud en de liefde die de muzikanten voor wat ze op het podium deden, uitstraalden.

Arie van Driel

John: "Vooraf wist ik niet of ik nog wel friends had. Toen ik eenmaal de zaal zag met al die mensen, schoot het ineens door me heen: 'dat opa dit nog mag meemaken'. Als gastheer opende hij als vanzelfsprekend de avond. Met Sing a song of love. Samen met Maria Bergenhenegouwen, met wie hij inmiddels vier jaar een muzikaal duo vormt.
John & Friends was, verpakt in een gevarieerd programma, vervolgens bijna drie uur lang ontsnappen aan de 'najaagmaatschappij en overschatte ego´s'. Eenmaal op het podium nam niemand zichzelf té serieus of voelde zich groter dan de avond op zich. Daardoor ging het ook nergens fout. En zakte de zangeres van GreenStone, Miranda Groenendijk, tijdens een nieuw nummer door de knieën om openlijk te spieken naar de tekst die voor haar op het podium lag. Dan snap je het.

Kippenvel

Het hoogtepunt viel in de slotfase van een lange avond die ongemerkt en wellicht ook onbedoeld naar een climax toegroeide: het duo-optreden van vader John en dochter Lianne van Dorp. Hun Make you feel my love (van zangeres Adele en met Maria Bergenhenegouwen op gitaar) maakte indruk. Tijdens het speciaal door Lianne voor haar vader gezongen De liefde van je vrienden, liepen ontroering en kippenvel parallel aan elkaar. Zoals daarvoor feitelijk alle artiesten op hun eigen wijze een bepaalde indruk achterlieten bij het publiek, dat er zicht- en hoorbaar zin in had. Gezien het grote aantal aanwezige gitaristen was John & Friends in principe dan wel een gitaaravond, uiteindelijk werd het toch gewoon een gezellige meezingavond. Trio Ludo Luyten gaf een eerste voorzet. Hun uitvoering van Bona sera liet de stembanden van het publiek - zij het voorzichtig - trillen. Eenmaal aangekomen bij Somewhere between van het duo Robertjan Nyck en Lisa Mainzer had de zaal hoorbaar haar schroom verloren. En Oh Johnny, zing een liedje voor mij alleen moest zelfs voor een tweede keer worden ingezet.
Tussendoor ging zangeres Erika van Dalen uit Bleiswijk de uitdaging niet uit de weg. De beloning voor de door haar getoonde lef: een foutloze jazzy vertolking van het niet echt gemakkelijke Summertime. En onderstreepte Johan van der Burg zijn zangkwaliteiten in onder meer de door de zaal meegezongen The Cats-klassieker One way wind.
Speciaal voor John zong Johan (70) The way we were. Johan: "John en ik kennen elkaar al heel lang. En we komen elkaar best wel veel tegen. Dus had ik zoiets van: ik moet vanavond een liedje voor John doen."
Bij John zelf was op dat moment de teleurstelling van zeven maanden geleden al snel passé. Vorig jaar november stond zijn theatershow reeds op het programma. Door de corona-ellende van toen zag hij zich genoodzaakt om de voorstelling af te blazen. Alle intensieve voorbereidingen ten spijt.
John: "Los van de strenge maatregelen, zag ik het niet zitten om het toen door te laten gaan. Stel dat de helft van de bezoekers besmet zou zijn geraakt. Dan had ik me schuldig gevoeld. Dus waarom dan een risico nemen? Dat betekende wel dat we voor vanavond weer helemaal opnieuw moesten beginnen met oefenen. Maar dat is het zeker waard geweest."
Maria Bergenhenegouwen, Trio Ludo Nuyten, Erika van Dalen, Johan van der Burg, het duo Robertjan Nyck en Lisa Mainzer, GreenStone en het duo Ben Bergenhenegouwen en Rob Overdevest én John Hofman zelf, natuurlijk. Zoveel artiesten betekent verschillende muziekstijlen en een diversiteit aan liedjes. Die door de gastheer gekozen combinatie zette een muzikale avond zoals John & Friends die was, extra kracht bij.