De Jeugd(brandweer) Lansingerland heeft de toekomst!

Lansingerland - Vijftien leden van de Jeugdbrandweer Lansingerland hebben zaterdag 14 mei een 24 uurs dienst mogen ervaren. De beroepsbrandweer van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond draaien ook deze diensten. De dagen worden gevuld met oefenen, sporten en alle voorkomende incidenten. De leiding van de jeugdbrandweer heeft voor deze dag dan ook echt alles uit de kast getrokken om de jeugd deze ervaring mee te kunnen geven.

De dienst begon om acht uur 's morgens, alle jeugdleden waren op tijd aanwezig om maar geen moment te hoeven missen. Het was voor sommigen de allereerste 24 uurs dienst en dat was toch best een beetje spannend. Slaapzakken, luchtbedden en kussens werden snel in de slaapzaal opgeborgen niet wetend of je daar deze dag nog aan toe gaat komen. De dag werd geopend door de jeugdcoördinator van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond Jeroen Polak en de Clustercommandant van Lansingerland Simon van Oort. Vervolgens werden de ploegen bekendgemaakt. Er waren dit jaar drie ploegen, met drie brandweerwagens en een veelvoud aan incidenten. De ploegen maakten vervolgens eerst de voertuigen en kleding in orde om daarna te wachten op wat de dag ze brengen zou.

Inzet van vrijwilligers

Om deze dag tot een succes te maken heeft de leiding van de jeugdbrandweer een beroep gedaan op de 'grote mensen brandweer'. Er zijn deze dag zo’n 20 vrijwilligers bezig geweest om deze dag vorm te geven, denk hierbij aan het bedenken en gereedzetten van scenario’s, tegenspel bieden voor de ploegen et cetera. De post Bleiswijk heeft ook een aantal incidenten georganiseerd, de collega’s van de kazerne Frobenstraat hebben meegewerkt aan een inzet op hoogte met de autoladder, en de duikers van de post Schiedam hebben samen met de jeugd een inzet gedaan. Bij de organisatie zijn meerdere bedrijven betrokken geweest die hun pand of terrein, waar een activiteit plaatsvond, ter beschikking hebben gesteld. De incidenten waren dit jaar echt van alles wat en doordat er deze keer drie voertuigen beschikbaar waren konden er ook grotere incidenten nagespeeld worden. Bij een van de scenario’s was er brand en konden ze zelfs met al het materieel een grote brand nabootsen. Bij een ander scenario waren er personen te water geraakt en mocht de ploeg met het oppervlakte reddingsteam deze personen uit het water halen waarbij er vervolgens gereanimeerd moest worden. Deze personen hebben het gelukkig overleefd.

Mooie ervaring

Autobrand, buitenbrand, dier te water, gaslekkages, loze meldingen en iemand van het dak af halen. De jeugd heeft het allemaal voorbij zien komen. Uiteraard was de nacht niet helemaal vrij van incidenten en mochten ze een keer hun bedjes uit om aan de slag te gaan.
Nadat de dienst zondagochtend om 08.00 uur was afgelopen kon de jeugd naar huis, waarvan het opviel dat er toch een aantal wat witjes om de neus waren van de spanning en de vermoeidheid. Wel met een hele mooie ervaring voor het leven en wellicht zitten hier wel kinderen bij die later ervoor gaan zorgen dat de burgers van Lansingerland geholpen worden als ze de brandweer eens nodig hebben. Wist u trouwens dat 60% van de huidige brandweer vrijwilligers bij de jeugdbrandweer vandaan komt? De jeugd heeft de toekomst!