De Oudelandse Hof zoekt voorleeskrachten

Berkel en Rodenrijs - Doet u mee? Voorleeskrachten zijn mensen die als vrijwilliger regelmatig verhalen, romans of po√ęzie aan ouderen willen voorlezen. Ook volwassenen en (dementerende) ouderen worden graag voorgelezen als ze niet zelf meer kunnen lezen. De Oudelandse Hof hoopt nieuwe voorleeskrachten te kunnen verwelkomen.

Genieten van woorden en taal, luisteren naar een stem, geeft ouderen een prikkel om met elkaar te praten en verhalen vertellen. Voorlezen is niet alleen geschikt voor kinderen. Ook volwassenen en (dementerende) ouderen worden graag voorgelezen als ze niet zelf meer kunnen lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen. Voorlezen geeft ontspanning en sfeer en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Zo kan voorlezen een rol spelen in het doorbreken van het isolement, waarin sommige ouderen verkeren.

Enthousiast en vol humor

De bekende kinderboekenschrijver, beeldend kunstenaar en (voor)leesbevorderaar Selma Noort leest ook ouderen voor. Ze vertelt: "Op uitnodiging ging ik voorlezen aan een groep ouderen met beginnende dementie, vaste bezoekers van de dagbesteding inpandig in een woonzorghuis. Ik vind ouderen een ongelooflijk leuke groep om mee te werken, over het algemeen enthousiast, vol humor en lekker relativerend over van alles en nog wat, een enkele mopperaar daargelaten. De mensen zaten vol in het verhaal en genoten. Ze leefden intens mee en dat was van hun gezichten te lezen. Ook deden ze oplettend mee met de (aftel)versjes, lachend en met kwinkslagen naar elkaar, en tevreden over wat ze allemaal gelukkig nog wisten en konden."

Training

De nieuwe vrijwilligers krijgen een leuke vakkundige training door de Culturele Apotheek, aangeboden door Bibliotheek Oostland. Na de training krijgen de voorleeskrachten toegang tot een database met geschikte voorleesfragmenten, verhalen en gedichten. Er worden regelmatig tips over geschikt voorleesmateriaal uitgewisseld in de halfjaarlijkse bijeenkomsten van de voorleeskrachten met een specialist van de bibliotheek. Ervaringen worden onderling uitgewisseld.
Wie belangstelling heeft voor deze vorm van vrijwilligerswerk, kan contact opnemen met activiteitenbegeleider Annemarie Vermeulen van de Oudelandse Hof, tel. 010 - 4221252 of via de mail a.vermeulen@laurens.nl. Aanmelden bij Bibliotheek Oostland kan ook: Vakteam Volwassen, Nelleke van Eck: n.vaneck@bibliotheekoostland.nl.