In deze aflevering (325) van Heden & Verleden een blik op de Smitshoek in Bergschenhoek in de jaren voor de dorpssanering ofwel sloop die in 1963 begon en een aantal jaren voortduurde. Arie J. Vrijenhoek maakte de foto’s, behalve de zwart-wit foto met links bomen.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 - 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door Fried Füss

De laatste jaren van een Hoeks straatje

De gemeenteraad van Bergschenhoek besloot in 1961 tot de sanering van een groot deel van de bebouwde kom. De dorpssanering, ofwel de sloop, begon in 1963 aan de Smitshoek. Deze pagina toont de bebouwing van de Smitshoek in de periode voorafgaande aan de sloop.

Begin 1969 startte aan de dorpskruin en de Dorpsstraat de bouw van een supermarkt en een rij winkels. Daarvoor gingen er aan de Dorpsstraat en opnieuw aan de Smitshoek een serie panden tegen de vlakte. Het laatste gedeelte van de Smitshoek voorbij de Dominesevaart viel buiten het gemeentelijke saneringsplan. Later kwam de sloper ook daar langs. Wat de gehele Smitshoek betreft bleef alleen de Sint Willibrordkerk met pastorie staan. Arie J. Vrijenhoek maakte de foto’s, behalve de zwart-wit foto met links bomen.