Afgelopen zondag was het weer moederdag. Ikzelf vind dit altijd een fijne dag waarbij we weer even als gezin bij elkaar zijn, maar ik realiseer me tegelijkertijd dat deze dag niet voor iedereen fijn is. Als je moeder is overleden of als je geen contact met je moeder hebt kan zo'n dag leeg voelen en het verdriet weer aanscherpen. Dit geldt ook voor vrouwen die ongewild kinderloos zijn.
Ik vroeg me af waar het idee van moederdag eigenlijk vandaan komt, want het wordt over de hele wereld gevierd, maar niet overal op dezelfde dag. Het blijkt dat het vereren van moeders al een veel oudere traditie is dan de moderne Moederdag. Het vindt zijn oorsprong in het oude of antieke Griekenland.
De moderne Moederdag is in Amerika ontstaan. In 1914 besloot president Woodrow Wilson dat elke tweede zondag in mei voortaan Mother's Day zou zijn, een nationale feestdag. De feestdag heeft zich in zijn huidige vorm vanuit de Verenigde Staten over de rest van de westerse wereld verspreid. In 1916 kwam Moederdag op initiatief van het Leger des Heils overwaaien naar Nederland. Dat sloeg toen nog niet erg aan. Dat gebeurde wel in 1924, nadat de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde deze dag introduceerde met gerichte campagnes, met het oogmerk hiermee de bloemenverkoop in Nederland te stimuleren. Dus ook toen al zat er een commercieel tintje aan. Dat is tegenwoordig nog steeds zo. Al weken van tevoren worden we verleid vooral veel te kopen om de dag zo speciaal mogelijk te maken. Jammer, want het grootste cadeau is toch de aandacht en waardering die je als kind aan je moeder kan geven en als moeder kunt ontvangen!

Marianne Karsemeijer